Publică un anunț
piatasud.md

Consiliul raional Cahul – partener într-un proiect transfrontalier. Vezi beneficiile

Consiliul raional Cahul – partener într-un proiect transfrontalier. Vezi beneficiile

Un proiect transfrontalier depus în parteneriat cu Consiliul raional Cahul a fost acceptat spre finanțare în cadrul programului de cooperare transfrontalieră România – Republica Moldova 2014 – 2020.

Proiectul ”EthnicCult – promovarea culturii etnografice și tradițiilor din România și Republica Moldova” a fost aplicat în consorțiu de proiect, care cuprinde: Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală – lider de proiect (Aplicant), și partenerii: Consiliul raional Cahul, Consiliul local Mereni rn. Anenii Noi și Asociația Culturală a tradițiilor românești ”Vatra” din România.  

Proiectul dat a fost promovat în ultima etapă de evaluare, clasându-se pe locul întâi, cu punctaj maxim de 170 de puncte, fapt despre care Secretariatul Tehnic Comun al programului a informat aplicanții la data de 19 august curent.

Proiectul are drept obiectiv promovarea tezaurului cultural la nivel bilateral între România și Republica Moldova prin valorificarea comună a tradițiilor, prin dezvoltarea a 7 obiective de interes cultural, pentru creșterea numărului de turiști în zonă, cu un buget total de 1 644 910 euro.

Consiliul raional Cahul, în calitatea sa de partener al proiectului va dispune de un buget de 585 340 euro, din care 526 806 euro grant UE și 58 534 euro contribuție proprie.

Principalele activități care urmează a fi implementate în cadrul proiectului în raionul Cahul:

–  Realizarea unui atelier de olărit în Tabăra  ”Romantica” din s. Moscovei

–  Achiziție scenă mobilă

–  Organizarea unui Târg Transfrontalier al Meșteșugarilor în Cahul

–  Organizarea unui Festival Cultural la Colibași și Simpozion Cultural la Cahul

–  Organizarea unui curs de formare profesională pentru etnografi, oameni de cultură, funcționari din instituții publice cu responsabilități in promovarea culturii locale

–  Organizarea unui circuit turistic de promovare RO – MD

–  Dezvoltarea unei rețele a instituțiilor culturale: care va cuprinde muzee, gospodării tradiționale, ateliere și tabere de creație.

Totodată, În 3 APL-uri: Văleni, Pelinei și Colibași vor fi implementate investiții de infrastructură, și anume:

Primăria Colibași : 

–  Dezvoltarea Muzeului Portului Popular  (reabilitarea unui edificiu cu amplasarea muzeului) – buget alocat 100 000 euro

–  Organizarea unui Festival Cultural

  Primăria Valeni: 

–  Reabilitarea și dezvoltarea unui Atelier de Țesut și a unei Tabere Meșteșugărești de Vară – buget alocat 125 000 euro

–  Dezvoltarea unor ateliere Meșteșugărești de țesut, împletit fibre naturale și promovarea podului de lemn pe drumul peștelui

–  Organizarea de activități meșteșugărești în cadrul taberei de creație  dezvoltată pe malul Gârlei  Manolescu (căsuțe de lemn și foișor pentru ateliere)

–  1 manual (îndrumar/metodologie) realizat în  comun pentru activitățile meșteșugărești (fibre naturale – papură, pănusi, nuiele și țesut

Primăria Pelinei:

–  Replicarea unei Case Tradiționale Moldovenești – spot video documentar privind fluxul tehnologic – buget alocat 60 000 euro.

Articole similare