Publică un anunț
piatasud.md

Curând, locuitorii satului Roșu vor beneficia de sistemul de canalizare centralizat

Curând, locuitorii satului Roșu vor beneficia de sistemul de canalizare centralizat

Toate datorită proiectului „Construcția sistemului de canalizare în satul Roșu” și a rețelei de canalizare care a fost dată în exploatare la finele săptămânii trecute.

Proiectul a fost implementat în perioada septembrie 2015 – noiembrie 2016, a costat peste 16 milioane lei, fiind finanțat de Guvernul Republicii Federale Germania prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei.  

Proiectul „Construcția sistemului de canalizare în satul Roșu” este parte componentă a proiectului investițional în cadrul proiectului-pilot  „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Regională SUD și Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea infrastructurii de canalizare utilizând tehnologii prietenoase mediului, în satul roșu, de serviciile de canalizare urmând să beneficieze 2154 de locuitori.

Astfel, în cadrul proiectului care a costat circa 16 mil. lei, au fost construiți 18 km de rețea de canalizare și 4 stații de pompare, rețeaua construită fiind unită la rețeaua orășenească de canalizare administrată de „Apă-Canal” Cahul.

Totodată, la rețeaua nouă au fost conectat grădinița de copii și a gimnaziului din localitate, iar casele de locuit urmează să fie conectate în baza unui alt proiect.

La ceremonia de inaugurare au participat înalți oficiali, reprezentanți ai misiunilor diplomatice și ai organizațiilor donatoare, Ministerul de ramură, ADR SUD, dar și reprezentați ai administrațiilor locale și simpli cetățeni.

„Este o mare bucurie pentru mine să particip la finisarea lucrărilor la sistemul de canalizare pentru evacuare apelor reziduale din satul Roșu. Îmbunătățirea condițiilor de viață pentru mediul rural se află la un loc de frunte pe agenda noastră. Construcția unei stații de evacuare a apelor reziduale este mereu de o importanță majoră pentru sat, în special pentru protecția sanitației noastre și a apelor subterane. Germania, împreuna cu România, este activă în satul Roșu pentru a crea un sistem de evacuare a apelor reziduale care acum este conectat la stația de epurare din Cahul. Datorită suportului din România, prin conectarea treptată a gospodăriilor se va ajunge la îmbunătățirea condițiilor sanitare în localitate. Construcția conductelor de evacuare a apelor reziduale reprezintă, din punct de vedere tehnic, elementul central al activităților prevăzute de Germania în satul Roșu” a declarat  E.S. Florian Seitz Șef adjunct al Ambasadei Germaniei la Chișinău. 

Pe de altă parte, domnul Dorin Andros, secretar de stat, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a declarat: „Partenerii de dezvoltare probabil sunt cei care readuc Republica Moldova la normalitate. Acest proiect reprezintă  o aducere la normalitate pentru că în secolul 21 oamenii trebuie să dispună de toate serviciile locale necesare pentru a duce un mod normal de viață, ori canalizare în satele Moldovei este unul din cele mai necesare proiecte de infrastructură. Acest gen de proiecte ameliorează atât sănătatea oamenilor cât și protecția mediului. Cu 16 mil de lei s-a reușit să se construiască peste 22 km de canalizare și să fie făcute aceste 4 stații de tratare”.

După finalizarea construcției sistemului de canalizare și conectarea acestuia la sistemul de canalizare orășenesc, cu suportul României vor demara lucrări de conectare a gospodăriilor din sat. Totodată, locuitorii satului vor contribui și ei cu câte 1000 lei per gospodărie. 

„Pentru blocurile locative din preajma, lipsa canalizării este o problemă foarte mare căci la intrarea în oraș, canalizarea de la aceste blocuri se scurge pe traseul național. Pentru noi, operatorii de servicii conectarea acestui sistem este un beneficiu și sperăm ca de această rețea de canalizare vor beneficia în primul rând locatarii. Aceasta le va da posibilitatea să modernizeze serviciile acasă, acele fose făcute prin localitate vor dispărea și apa subterană va deveni mai curată. Noi sperăm că populația satului Roșu va beneficia din plin de aceasta investiție și se vor bucura” ne-a declarat Gheorghe Ghețivu, directorul Interimar al „Apă-Canal” Cahul.

Nicolae Savilencu, primarul satului Roșu ne-a comunicat că perspectiva construcției sistemului de canalizare în sat este privită pozitiv în special de localnicii tineri și de persoanele care au fose și care sunt nevoiți să cheltuiască circa 700 lei pentru a evacua apele reziduale.

Totodată, domnul Primar ne-a comunicat că stațiile de pompare au fost construite din monoblocuri din plastic ceea ce va permite ca acestea să aibă o durată de viață mai mare.

„Implementarea proiectului de construcție a apeductului a fost o mare bucurie pentru localnici. Astăzi, când uneori se întâmplă o avarie pe traseu, telefonul este roșu. Oamenii s-au deprins cu apeductul și sperăm că conectarea la sistemul de canalizare va avea același impact pozitiv.

La eveniment a fost prezentă și doamna Maria Culeșov, Directoarea Agenției de Dezvoltare Regională Sud care me-a comunicat: „În 2012, când am finalizat proiectul de aprovizionare cu apa în acest sat a fost data o promisiune de către partenerii de dezvoltare că va fi inițiată construcția unui sistem de canalizare astfel ca să beneficieze locuitorii din sat de aceleași condiții de care beneficiază un locuitor de la oraș.

Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) şi sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul României, Guvernul Suediei, Uniunea Europeană și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

Articole similare