Potrivit programului calendaristic al CEC, până pe 11 septembrie urmează să înceapă perioada de desemnare a candidaților, iar eliberarea listelor de subscripție dup data de 9 septembrie.

Aceasta se referă la Consiliile Electorale ale Circumscripțiilor Electorale de nivel I cum ar fi municipiul Cahul și satele din raionul Cahul.

Astfel, doritorii de a candida la funcția de primar, potrivit art. 138 Cod Electoral, urmează să colecteze semnături în volum de 5 la sută din numărul alegătorilor din circumscripţie, dar nu mai puţin de 150 de persoane şi nu mai mult de 10000 de persoane.

În cazul municipiului Cahul unde numărul de alegători este de circa 31 mii persoane, un potențial candidat independent urmează să adune nu mia puțin de 1560 de semnături valide în susținerea sa.

Totodată, doritorii de a candida la funcția de consilier local, urmează să colecteze semnături în volum de 2 la sută din numărul alegătorilor din localitate împărțit la numărul de mandate pentru consiliul respectiv, dar nu mai puţin de 50 de persoane.

Dintr-un calcul simplu reiese că pentru a candida la funcția de consilier municipal, potențialii candidați urmează să colecteze cel puțin 50 de semnături valide.

În cazul în care, la verificarea de către consiliul electoral de circumscripţie, în listele de subscripţie se depistează semnături false ori semnături repetate în mai multe liste, acestea se exclud.

Dacă la verificare se constată că nu este prezentat numărul necesar de semnături sau, în urma excluderii semnăturilor nevalabile, numărul lor s-a redus sub plafonul minim, candidatul independent nu este înregistrat, comunicându-i-se hotărârea respectivă în termen de 24 de ore de la adoptare.

Nu se admite depunerea unor liste de subscripţie suplimentare după ce consiliul electoral de circumscripţie a primit şi a înregistrat în registru setul de documente.

La ora actuală, CECER nr. 7 Cahul încă nu a aprobat componența nominală a membrilor Consiliilor electorale de nivel I, o decizie în acest sens urmează să fie aprobată în această seară.

Sperăm că v-a plăcut știrea Ziuadeazi.md este singura sursă independentă de știri din Cahul care încearcă zilnic să vă informeze despre ceea ce se întâmplă aici, la Cahul. Susține echipa ziuadeazi.mdContribuția voastră lunara ne-ar ajuta să ne extindem și să oferim conținut informativ de calitate din și despre Cahul. Vă mulțumim!.