Publică un anunț
piatasud.md

Deficit al alimentelor sănătoase în instituţiile de învăţământ din ţară. Cahul are cel mai mare deficit a consumului de legume

Deficit al alimentelor sănătoase în instituţiile de învăţământ din ţară. Cahul are cel mai mare deficit a consumului de legume

Normele fiziologice ale copiilor din instituţiile de învăţământ din Republica Moldova nu sunt respectate în totalitate.

Dacă în anul 2016 consumul de peşte a constituit 33%, atunci în 2018, procentajul a scăzut de peste zece ori. Informaţia a fost prezentată pentru Radio Moldova Actualităţi de către Tatiana Dănilă, medic igienist în cadrul Agenţiei pentru Sănătate Publică (ANSA), transmite trm.md

 „S-a constatat o scădere evidentă a deficitelor de produse alimentare. Astfel ponderea deficitului de consum al legumelor a variat de la 21% până la 6,8%, al fructelor proaspete de la 19,2% în anul 2016 până la 2,7% în 2018, al laptelui deficitul a constituit 32% în anul 2016 şi 25% în anul 2018. Deficitul consumului de unt a variat de la 18% în 2016 până la 12,7% în anul 2018. Deficitul de carne a variat de la 23% în 2016 până la 2,7% în anul 2018, a peştelui, în această perioadă de referinţă, deficitul a constituit 33,8% în 2016 şi 2,6% în anul 2018. La elevi din instituţiile de învăţământ primar,  gimnazial şi liceal comparativ cu copiii din instituţiile de educaţie timpurie, deficitul produselor alimentare în perioada 2016-2018 este mai evident. Cel mai mare deficit al consumului de legume s-a constatat în raioanele Cahul, Floreşti, Călăraşi, Basarabeasca, Leova”, precizează Tatiana Dănilă.

În acest context, medicul, afirmă că trebuie respectat un regim alimentar echilibrat atât în instituţiile de învâţământ din ţară cât şi în familie. Astfel, apariţia şi dezvoltarea anumitor maladii ar putea fi prevenite.

„Respectarea regimului alimentar la copii instituţionalizaţi, respectarea normelor fiziologice de consum pentru un copil, respectarea regimului hidric, promovarea în familie a consumului produselor alimentare cu un conţinut redus de sare, zahăr şi grăsimi, formarea deprinderilor sănătoase în rândul copiilor instituţionalizaţi şi în familii, promovarea unor obiceiuri alimentare sănătoase şi a unui stil de viaţă activ în rândul copiilor. Un comportament alimentar adecvat în perioada copilăriei previne sau întârzie apariţia la vârsta de adult a unor boli ale societăţii moderne, cum ar fi, bolile coronariene, tensiunea arterială, diabetul zaharat de tip II, unele forme de cancer. O alimentaţie corectă cotribuie la prevenirea tulburărilor de nutriţie”,  recomandă Tatiana Dănilă.

De altă parte, datele oferite de ANSA, arată că alimentaţia copiilor din instituţiile de învăţămînt din republică s-a îmbunătăţit pe parcursul anilor 2016 -2018.

Articole similare