Una dintre principalele principii ale bunei guvernări este transparența. transparența nu se referă doar la actul decizional a Consiliului local, dar și la activitatea primăriei.


Primarul de asemenea emite un șir de acte administrative care au impact asupra cetățenilor, presupun alocarea de bani publici etc. majoritatea dispozițiilor au un caracter nominal, vizează persoane concrete, sau vizează proceduri interne din cadrul primăriei, dar sunt și dispoziții care pot stârni interesul cetățenilor.

Astfel, în perioada ce urmează vom veni cu un șir de materiale care vizează prezentarea celor mai importante dispoziții, din punctul nostru de vedere, sau acele dispoziții care ar fi de interes public. Astfel aducem un plus de transparență a actului de guvernare, mai ales că toate datele folosite sunt în acces liber.

Ciclul de materiale îl începem cu prezentarea dispozițiilor primarului mun. Cahul din luna noiembrie 2019.

În perioada de referință, Primarul municipiului Cahul a emis 120 de dispoziții dintre care:

Dispoziții din domeniul administrației publice locale – 51; Dispoziții din domeniul buget și finanțe - 19 ; Dispoziții din domeniul raporturilor de serviciu - 45 ;  și dispoziții din domeniul gestionarea patrimoniului – 5.

Analizând dispozițiile publicate pe site-ul actelocale.gov.md identificăm un șir de acte care ar reprezenta un interes sporit pentru cetățeni.

Bani și combustibil pentru participarea la diferite turnee pentru sportivii și dansatorii din Cahul

Pe parcursul lunii noiembrie au fost emise mai multe dispoziții „Cu privire la eliberarea motorinei” cât și ”Cu privire la efectuarea cheltuielilor publice” care prevăd alocarea de surse financiare și/sau a motorinei pentru deplasarea echipelor sportive sau de dans la diverse competiții.


Astfel, spre exemplu la date de 1 noiembrie Primarul municipiului Cahul emite dispoziția cu nr.542 „Cu privire la eliberarea motorinei” care prevede eliberarea a 50 litri de motorină pentru deplasarea echipei clubului sportiv „Spartan” din Cahul la Cupa Republicii Moldova la taekwondo.

O dispoziție similară se emite la data de 14 noiembrie cu nr. 568 care prevede eliberarea unei cantități analogice de motorină (50 litri) pentru deplasarea echipei clubului sportiv ”Activ” din Cahul la Cupa de Crăciun la taekwondo.  În ambele cazuri directorul școlii sportive va pune la dispoziție mijlocul de transport.

Suma de 1620 lei a fost alocată conform dispoziției nr. 580 din 15 noiembrie, pentru participarea grupului de dans sportiv al Școlii Sportive nr.1 din mun. Cahul  la turneul de dansuri moderne ”Just Dance 2019”. Pentru deplasarea participanților la turneu de asemenea se alocă 55 litri de motorină.

Suma de 1360 lei și 80 litri de motorină au fost alocate conform dispoziției nr.592 din 18 noiembrie pentru participarea echipei de gimnastică aerobică a Școlii Sportive nr.1 din mun. Cahul la Campionatul Republicii Moldova la gimnastică și aerobică. În ambele cazuri banii alocați au fost destinați pentru cazarea și hrana participanților, iar directorul Școlii Sportive nr.1 pune la dispoziție transportul.

Două dispoziții similare din 25 noiembrie cu nr. 596 și din 26 noiembrie cu nr. 601. Prima dispoziție prevede alocarea sumei de 2700 lei și a 35 litri de combustibil pentru participarea echipei Scolii Sportive nr.2 din mun. Cahul la Campionatul Republicii Moldova la lupte greco-romane. Cea de a doua dispoziție prevede alocarea sumei de 1200 lei pentru participarea echipei Școlii Sportive nr.2 din mun. Cahul la Campionatul Republicii Moldova la box. În ambele cazuri sursele financiare sunt alocate pentru hrana participanților.

Conform dispoziției nr. 602 din 27 noiembrie se alocă 2040 lei pentru asigurarea hranei sportivilor echipei de fotbal FC „Dacia” din s. Cotihana, în cadrul campionatului raionului Cahul de fotbal.

Dispozițiile primarului vizează și finanțarea evenimentelor culturale

În luna noiembrie se emit o serie de dispoziții ”Cu privire la alocarea mijloacelor financiare” în legătură cu desfășurarea diverselor evenimente sportive și culturale dedicate Hramului municipiului Cahul, printre care:

Dispoziția cu nr.543 din 1 noiembrie și nr. 549 din 7 noiembrie, care presupun alocarea sumei de 1030 lei pentru organizarea competițiilor sportive la lupte libere și respectiv a sumei de 4955 lei pentru organizarea competițiilor sportive ”trînta”. Aceste mijloace financiare au fost prevăzute pentru premii bănești, cupe cât și suvenire.

O dispoziție similară este emis în data de 14 noiembrie cu nr.575, conform acestuia se alocă suma de 2925 lei pentru organizarea competițiilor sportive la tenis de masă. Conform devizei de cheltuieli suma respectivă e destinată pentru premii bănești, diplome și medalii.

La data de 8 noiembrie se emite dispoziția înregistrată cu nr. 563, care de asemenea prevede alocarea surselor financiare în sumă de 2200 lei pentru organizarea evenimentului ”Seara de Cinema”.

Pe data de 14 noiembrie se emite dispoziția cu nr. 574 ”Cu privire la alocarea mijloacelor financiare” conform căruia în scopul consemnării zilei Internaționale a Nevăzătorilor și a Persoanelor cu Deficiențe de Vedere se alocă suma de 2500 lei pentru procurarea pachetelor alimentare destinate membrilor A.O. ”Asociația Nevăzătorilor din Moldova”. În dispoziție nu se specifică valoarea unui pachet alimentar și nici numărul de beneficiari.

Pe data de 28 noiembrie este semnată dispoziția cu nr 609, aceasta prevede alocarea mijloacelor financiare în sumă de 10 000 lei pentru procurarea pachetelor alimentare destinate membrilor asociațiilor invalizilor din municipiul Cahul, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dezabilități. suma alocată a fost repartizată egal pentru 4 asociații: A.O. ”Societatea Invalizilor din Cahul”, A.O. ”Auzi-Tăcerea”, O.T. Cahul a A.O. ”Asociația Nevăzătorilor din Moldova”, A.O. ”Societatea Invalizilor din raionul Cahul”, fiecăreia revenindu-i câte 2500 lei. Ca și în ordinul anterior, în prezentul ordin nu se indică mărimea unui pachet alimentar și numărul de beneficiari ai acestora.

În vederea desfășurării unei serii de evenimente culturale se emit mai multe dispoziții, precum:

Pe data de 27 noiembrie se emite dispoziția cu nr.603 ”Cu privire la alocarea mijloacelor financiare” care presupune alocarea a 2840 lei pentru organizarea Seratei de Revelion în incinta Casei de Cultură din s. Cotihana.

Concertul Maestrului Eugen Doga – finanțat din bugetul local

La 27 noiembrie se emite dispoziția nr. 606 ”Cu privire la organizarea concertului de autor al Maestrului Eugen Doga”. Pentru desfășurarea acestui eveniment a fost alocat un buget de 223 170 lei.În această sumă au fost incluse cheltuieli precum: contractare artiști (cheltuieli de transport, aparataj, sonorizare, ecrane LED, orchestra, înregistrări video, soliști, maestru Eugen Doga) – 200 000 lei; cazarea delegației – 5000 lei, alimentarea delegației – 5000 lei, flori pentru artiști – 2000 lei, materiale de promovare a evenimentului – 870 lei, asigurarea ordinii publice – 300 lei și alte cheltuieli în valoare de 10 000 lei. În dispoziție nu se specifică ce cheltuieli au intrat în categoria ”alte cheltuieli”.

Articolul este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Creșterea gradului de transparență a Primăriei și a Consiliul municipal Cahul” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.


– Spălați-vă mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
– Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
– Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
– Utilizați masca de protecție doar, în cazul, în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
– Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
– Animalele de companie nu transmit coronavirus.