Despre aceasta a informat la ședința Comisiei Situații excepționale, Nicolae Gaisan, medic epidemiolog, șef de secție la ANSP Cahul.

„Raionul Cahul a început să lucreze în alertă începând cu 15 martie, când a fost confirmat primul caz de infectare cu corona virus, persoana fiind spitalizată la spitalul Toma Ciorbă din Chișinău. Noi am reușit să stabilim 21 de persoane din localitatea unde locuiește persoana în cauză, cu care timp de 2 zile persoana infectată a reușit să aibă contact. Ieri această listă a fost completată cu încă 4 persoane, acestea din urmă fiind izolate la domiciliu. Unii din ei fiind angajați în câmpul muncii li s-au oferit concediu medical” a menționat domnul Gaisan.


Totodată, domnul Gaisan a declarată că în aceste zile mai multe persoane suspecte de infectare cu COVID-19 din mai multe localități din raionul Cahul au fost transportați la Spitalul clinic de boli infecțioase „Toma Ciorbă” din Chișinău, dar toate rezultatele investigărilor au fost negative.

„Ieri si azi au fost internate alte 2 persoane, una fiind din satul Brânza, iar alta din satul Taraclia de Salcie, care după definiția de caz se încadrează ca suspecte de COVID-19. La moment așteptăm rezultatele investigației” a declarat Nicolae Gaisan.

De menționat că în R.Moldova rămân confirmate 29 de cazuri de infectare cu virusul COVID-19. Dintre acestea, 15 cazuri sunt de import, iar alte 14 -  transmitere locală.


– Spălați-vă mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
– Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
– Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
– Utilizați masca de protecție doar, în cazul, în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
– Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
– Animalele de companie nu transmit coronavirus.