Publică un anunț
piatasud.md

E.S. Anca Corfu: Pe 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, mii de români puneau bazele României Mari

E.S. Anca Corfu: Pe 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, mii de români puneau bazele României Mari

Consulul general al României la Cahul, E.S. Anca Corfu a ţinut un discurs în cadrul ceremoniei de serbare a Zilei Naţionale a României la Cahul.

„Fiecare țară își are propriile momente de strălucire istorică pe care le rememorează. Pe 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, mii de români puneau bazele României Mari şi mii de români aprobau actul unirii. Evenimentul istoric prin care s-a înfăptuit Marea Unire de la 1918 este aniversat de românii din întreaga lume ca simbol al actului de voinţă a poporului român” a menţionat doamna Corfu.

Totodată, Excelenţa Sa, a adus un omagiu personalităţilor istorice care au stat la baza creării statului Român: „Să-i amintim cu recunoştinţă pe marii patrioţi români, Iuliu  Maniu, Vasile Goldiş , Ion Mihalache, Ion Inculeţ, Dinu Brăteanu”. 

„Atât rememorarea momentului de la 1918 a cărui centenar îl vom aniversa peste puţini ani, cât şi dialogul cu partenerii noştri pe plan internaţional, cărora le exprimăm, cu acest prilej, cele mai calde mulţumiri, alcătuiesc un mesaj de respect, încredere şi convingere în participarea pro-activă a României la solidaritatea comunităţii internaţionale oricare ar fi contextual istoric si geopolitic” a menţionat doamna Consul General. 

La evenimentul organizat de Consulatul General al României la Cahul au participat peste 300 de invitaţi, oficiali şi reprezentanţi ai societăţii civile din regiunea de sud a Republicii Moldova. La eveniment a fost prezent şi Ambasadorul Românei în Republica Moldova, E.S. Marius Lazurca.  

„România transmite cu ocazia zilei naţionale un mesaj de unitate în jurul principiilor privind dialogul, înţelegerea reciprocă, încrederea, respectarea pluralismului şi diversităţii care trebuie să caracterizeze comunitatea internaţională şi  de valori din care facem parte. Marcarea zilei naţionale prilejuieşte reafirmarea angajamentului României în lupta contra terorismului internaţional, preocuparea şi implicarea în identificarea unor răspunsuri adecvate pentru limitarea fenomenului indiferent de formele sale de manifestare. Solidaritatea internaţională se confruntă la acest  final de an cu provocări majore. România şi diplomaţia română reiterând implicarea în găsirea de soluţii şi măsuri adecvate în soluţionarea dosarelor de criza” a punctat Excelenţa Sa. 

Totodată, cei prezenţi au ţinut un minut de reculegere în memoria victimelor din tragedia de la clubul Colectiv şi ale atacurilor teroriste recente din Franţa, Sudan şi Mali. 

Reamintim că, Consulatul General al României la Cahul a fost deschis în anul 2010, misiunea diplomatică, pe parcursul acestor ani a particip activ la viaţa socio-economică a regiunii de sud a Moldovei.

Pe 1 decembrie, românii de pretutindeni serbează Ziua Naţională. 

Articole similare