Publică un anunț
piatasud.md

Elena Petrusac: Fără copii eu nu-mi concep viața // VIDEO

Elena Petrusac este profesoară de clase primare la Liceul Teoretic Mihai Eminescu din Cahul. În cei 51 de ani a educat 13 generații de cahuleni.

„Asta a fost cu 51 de ani în urmă când pentru prima dată am pășit și eu ca tânăr specialist, profesor de specialitate și ca învățător la clasele primare, în 1967. M-am simțit singură în fața unor lucruri de o mare responsabilitate și cerea efort enorm pentru a face față lucrului. Ceea ce m-a mobilizat la muncă și munca asta, activitatea asta, a durat o perioadă foarte lunga în viziunea mea. Mie îmi pare că cea mai frumoasa și mai interesantă perioadă din viața copilului e totuși clasele primare. Aici copilul deschide ochii în lumea mare, aici el se vede un mic grăuncior în acea lume a anilor de studii ce urmează după clasele primare” ne-a declarat doamna Elena.

Spune că un învățător al claselor primare care e foarte bine pregătit din punct de vedere ca specialist el știe să modeleze sufletele copiilor în așa mod ca copilul să primească o satisfacție în fiece zi venită la școală. 

„Aici el simte în persoana învățătoarei o mamă, un sprijin, o călăuză, pentru viața lui. Uneori, ei pun mai superior un învățător la clasele primare decât, în unele momente chiar și părinții” a mai adăugat doamna Elena.

Totodată, aceasta ne-a declarat că cât va avea sănătate și putere va continua să educe copii: „Să știți că cea mai mare pedeapsă a mea ar fi dacă într-o bună zi, cineva mi-ar spune STOP. Asta ar răni sufletul meu din motivul că fără ei (elevii n.r.) eu nu-s om, far ei eu nu-mi concep viața. Cu toate că-mi dau prea bine seama că va veni o zi când trebuie să spui lucrurilor GATA. Eu nu știu când o sa fie ziua asta, dar va fi o zi neagra în calendarul vieții mele”. 

„Eu mă rog și mă închin domnului pentru sănătatea tuturor pedagogilor, nu contează locul muncii: fie grădiniță, fie școală. Părinții în felul lor sunt pedagogi pentru copii lor și să le dea Domnul multă, multă sănătate, să-i înzestreze cu multa răbdare, să înțeleagă ca ceea ce facem azi – e viitorul de mâine” a punctat Elena Petrusac.

Articole similare