În după-amiaza zilei de ieri, 17 octombrie, într-un grup specializat pe facebook, un cetățean a publicat o poză care a stârnit lungi dezbateri.

Poza reprezintă procesul de termoizolare a unei părți din fațada blocului locativ amplasat pe strada M. Eminescu, intersecție cu str. Ștefan cel Mare. Din poză se vede clar cum plăcile de termoizolare astupă mozaica proiectată pe fațada clădirii, în regiunea etajului 3.

Disputa dintre internauți a fost (și încă continuă) una aprigă, unii fiind împotriva distrugerii fațadei clădirii, iar alții spunând că acest proces este unul normal, ori oamenii sunt în drept să-și izoleze termic apartamentele  pentru a economisi agentul termic pe timp de iarnă, pentru mai mult confort etc.

Cât de legală este o astfel de acțiune a locatarilor am încercat să aflăm de la juristul și consilierul municipal, Vasile Vanțevici.

Potrivit acestuia, astfel de acțiuni sunt ilegale, ori autoritatea publică locală autorizează efectuarea lucrărilor de termoizolare. În acest sens, domnul jurist ne-a atras atenția asupra art. 55 din Legea nr. 75 din 30.042015 cu privire la locuințe care prevede: (1) la construcția încăperilor sunt interzise: j) efectuarea lucrărilor de termoizolare și de schimbare coloristică a fațadei în lipsa autorizației de proiectare eliberate de autoritatea administrației publice locale.

„Acum, reieșind din faptul că nu au fost eliberate nici un fel de autorizații, responsabilii din cadrul primăriei Cahul urmează să meargă la fața locului, să întocmească un proces verbal, să amendeze inițiatorul lucrărilor și să îl oblige să demonteze plăcile de termoizolare” ne-a declarat domnul Vanțevici.

Cu mai multe detalii și reacții vom reveni pe parcursul zilei

sursa foto: facebook, Vitalii Susasenco