Informațiile false că Statele Unite ale Americii construiesc obiective militare în Republica Moldova și speculațiile despre cooperarea țării noastre cu NATO sunt difuzate cu regularitate de instituțiile de presă pro-Kremlin.


La sfârșitul lunii august, portalul Sputnik.md a publicat un articol în care se spunecă Pentagonul construiește obiective militare în apropierea satului Bulboaca din Anenii Noi. În realitate, Centrul de Instruire de la Bulboacanu este un obiectiv militar construit de Pentagon, iar la momentul actual el este renovat și modernizat cu suport financiar american.

În editorialul „Moldova este „ostaticul” prezenței militare americane în România”, autorul de la Sputnik.mdAlexandr Hrolencoafirmăcă NATO și-ar fortifica armata prin amplasarea mai multor echipe în localitatea Deveselu din România, menționând, totodată, că acest lucru ar periclita statutul de neutralitate al Republicii Moldova.Pentagonul construiește obiective militare în apropierea satului Bulboaca, aflat nu departe de Bender și Tiraspol…Totodată, Moldova care, conform Constituției, este o țară neutră, precum și ale țări din zonă, vecine cu România, sunt de fapt „ostatici” ai Pentagonului și NATO”,se spune în text.

Centrul de Instruire de la Bulboacaeste modernizat

Într-un comentariupentru portalul Stopfals.md, Ministerul Apărării al Republicii Moldova menționeazăcă Statele Unite nu construiesc obiective militare la Centrul de instruire al Armatei NaționaleNu s-a discutat și nu se intenționează construcția unor obiective militare străine pe teritoriul Republicii Moldova.

De câțiva ani, SUA sprijină Republica Moldova cu fonduri necesare creării condițiilor moderne de instruire a militarilor,șinu de construcție a obiectivelor militare, iar la Bulboaca în prezent au loc lucrări de modernizare a bazei de instruire. În perioada 2017-2019, la Centrul de Instruire al Armatei Naţionale este derulat Programul Iniţiativa Globală pentru Operaţiuni de Menţinere a Păcii (GPOI). Programul respectiv are ca obiectiv dezvoltarea capabilităţilor de instruire şi pregătire a efectivului Armatei Naţionale pentru participarea în operaţiuni de menţinere a păcii şi modernizarea infrastructurii de instruire şi logistică a centrului”, menționează Ministerul Apărării. Proiectul este realizat în baza acordului dintre guverneleSUAşi al R. Moldova cu privire la cooperare în vederea facilitării acordării asistenţei, semnat la Chişinău la 21 martie 1994.Programul GPOI este o iniţiativăfinanţată de SUA pentru dezvoltarea capacităţilorţărilor partenere de a efectua în mod eficient operaţiuniinternaţionale de menţinere a păcii sub egida ONU.

Narativul NATO, preluat periodic de media pro-Kremlin

Nu este primul text în care se fac speculații că americanii ar construi baze militare la Bulboaca. În 2017, portalul postului de televiziuneRussiaToday a publicat un articol în care se menționează că SUA vrea să organizeze un tender pentru construcţia a opt obiective militare în Republica Moldova”,iarcontractantularurma„să proiecteze şi să construiască obiective pentru practicarea exerciţiilormilitareîncondiţii urbane” la baza militară de la Bulboaca.

Materialul publicat de RussiaToday a fost preluat  de mai multe portaluri. Atunci Sputnik.md anunţa că „SUA se stabilesc în Bulboaca”, iar agenţia rusă de ştiriRiaNovosti a mediatizat declaraţia vicepremierului RusieiDmitriiRogozin, conform căruia „SUA încep pregătirea diversioniştilorşi a forţelor speciale ale Moldovei în cazul unui nou conflict cu nerescunoscuta republica moldovenească nistreană”.

Și în acel caz MA a venit cu o dezmințire în care se menționa că banii oferiți de americani sunt destinați modernizării  infrastructurii bazei militare de instruire Bulboaca.

Editorialistul Sputnik.mdAlexandr Hrolenko publică frecvent articole speculative în care critică acțiunile NATO. În textele sale („Rachetele americane în Europa, un semn nefast pentru Republica Moldova și România”,„Eurointegrarea” sistemului american antirachetă în România amenință Europa” ș.a.), el induce ideea falsă că NATO este un pericol pentru Republica Moldova, dar și pentru statele membre UE.

Lilia Zaharia

Stopfals.md

Foto: Colaj

Sperăm că v-a plăcut știrea! Ziuadeazi.md este singura sursă independentă de știri din Cahul care încearcă zilnic să vă informeze despre ceea ce se întâmplă aici, la Cahul. Susține echipa ziuadeazi.md. Contribuția voastră lunara ne-ar ajuta să ne extindem și să oferim conținut informativ de calitate din și despre Cahul. Vă mulțumim!.