Localnicii s-au întrecut la prins pește și la gătit ciorbă de pește, mămăligă, saramură, totul pentru a păstra tradițiile locale, dar și a implica diaspora în proiectele comunitare.

„Des discut cu diaspora, cu cei plecați, discut prin intermediul rețelelor de socializare. Ei îmi spun că: mi-e dor de ciorba de acasă, mi-e dor de pâinea din cuptor. Auzind aceste doruri ne-am gândit să le realizăm. Pentru noi e important  că ei ne privesc de acolo unde sunt ei, ne apreciază munca pe care o depunem în localitate și vin doar cu gânduri bune. Cu ajutorul lor vom putea să implementăm multe proiecte mici în localitatea noastră, doar împreună” ne-a declarat Violeta Hâncu, primara com. Manta, raionul Cahul.

Conform ultimelor date, din cei circa 4100 de locuitori ai comunei, 1200 sunt plecați peste hotare în diferite țări ale lumii.

În luna august mulţi dintre cei plecaţi peste hotare vin acasă, în concediu. Aceasta este o ocazie de a-i implica în diferite activități, dar și a încerca de a soluționa anumite probleme cu care se confruntă localitatea, tot cu ajutorul diasporei.

„Ne pare rău că sunt plecați cetățenii din comuna Manta. Luna august este o luna când toți se reîntorc acasă și este un moment prielnic să se adune cu toții și să-și recunoască tradițiile, să se implice în activități, să vadă care sunt problemele în localitate, să vadă că fără ei e tristă localitatea. În același timp, noi ne dorim din toată inima ca ei să nu uite localitatea lor, ca ei cândva să se reîntoarcă înapoi în casele lor, să fie buni gospodari aici” ne-a declarat preotul Iulian Budescu.

Împreună, cei de acasă şi cei plecaţi în străinătate îşi propun să contribuie pe viitor la dezvoltarea localităţii. Băștinașii au propus și un șir de proiecte pe care ar dori să le susțină, prin diferite moduri.

„Băștinașii doresc să susțină proiectul comunitar „O floare pentru Manta”, să-l susțină cu semințe de flori cu răsad, cu puieți de trandafir, cu instrumentele necesare ca satul să atare mult mai bine și să fie mult mai atractiv. Susținerea financiara a proiectului „Ne vedem acasă la Manta, a cărui scop este procurarea echipamentului de transmisiune online și instalarea acestuia în incinta salii de ședințe a consiliului local și în casa de cultură” ne-a declarat Silvia Strelciuc, facilitator local al proiectului MiDL.
 
Pe lângă mâncarea gustoasă, participanţii la festival au avut parte de ateliere creative de croşetat, brodat ii şi confecţionarea opincilor.