Focul Haric nu va fi adus în acest an în Moldova. Din cauza pandemiei de COVID-19, nicio delegaţiei din partea Mitropoliei Moldovei nu va merge la Ierusalim.

Informaţia a fost confirmată pentru Publika TV de către secretarul Mitropoliei, Vadim Cheibaş.

"Regretabil, dar în acest an, din cauza circumstanțelor de stare de urgență, biserica ortodoxă din Moldova nu va organiza o delegație care sa plece în Orașul Sfânt. Acest lucru este legat de imposibilitate logistică. Credincioșii vor reveni la tradițiile anterioare de binecuvântarea luminii pascale de către slujitori și bineînțeles cu îndemnul și salutul tradițional", a spus secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș. 

Focul haric a fost adus în Moldova timp de 17 ani la rând. De secole, Lumină Sfântă este considerată un miracol al Ortodoxiei.


După ce Mântuitorul Hristos a fost înmormântat, o lumină puternică a spart piatra şi, de atunci, focul divin se aprinde pe mormântul lui Hristos de fiecare dată, în timpul vecerniei din Sâmbăta Mare.

Sursa: publika.md


– Spălați-vă mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
– Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
– Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
– Utilizați masca de protecție doar, în cazul, în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
– Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
– Animalele de companie nu transmit coronavirus.