Astăzi 23 aprilie, Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC), printr-un comunicat, anunță că au intrat în vigoare noile reguli de utilizare a dronelor.

Astfel, potrivit comunicatului, adoptarea Codului aerian al Republicii Moldova, în vigoare din 23 martie 2019, creează cadrul normativ primar aferent aparatelor de zbor fără pilot, iar în ultimii ani, AAC a sesizat mai multe încălcări fiind documentate zboruri efectuate în zona desfășurării zborurilor curselor aeriene comerciale, deasupra mulțimilor de oameni, obiectelor de infrastructură, bunurilor materiale etc., fiind puse în pericol siguranța zborurilor și securitatea aeronautică, securitatea națională, dreptul la protecția vieții și a sănătății cetățenilor.

„Autoritatea Aeronautică Civilă prin atribuțiile și competențele sale de a asigura siguranța zborurilor și a securității aeronautice, atenționează posesorii de drone despre necesitatea creșterii responsabilității civice privind utilizarea aparatelor de zbor pilotate de la distanță. Consecințele utilizării necorespunzătoare a aparatelor de zbor fără pilot, nerespectarea legislației aeriene și a regulilor de exploatare a dronelor, pot avea urmări grave, inclusiv letale” este menționat în comunicat.

Utilizarea dronei doar cu avizele obligatorii a Ministerului Apărării și SIS

În conformitate cu prevederile art. 4 Legea 143 privind controlul spațiului aerian, utilizarea spațiului aerian al Republicii Moldova în scop de aerofotografiere și filmare se efectuează cu permisiunea scrisă a AAC și avizele obligatorii a MA și SIS.

Totodată, în comunicatul AAC se face referință la prevederile legislației europene, iar Autoritatea Aeronautică Civilă va prelua normele europene în vederea stabilirii reglementărilor la nivel național, inclusiv privind utilizarea în siguranță a dronelor civile.

Ce spun experții

Oleg Tofilat, expert internațional în transport și politici publice, citat de media-azi.md, explică că, deocamdată, noile prevederi nu-i afectează pe jurnaliștii care folosesc dronele la documentarea unor subiecte de interes public.  

„AAC amintește prin acest comunicat despre faptul că a intrat în vigoare noul Cod aerian, iar articolul 33 al acestui document stabilește că înălțarea dronelor trebuie autorizată de această instituție de stat, procedură care ar trebui stabilită de Guvern. Pentru că nu avem vreo procedură stabilită de Guvern, AAC nu este în drept să inventeze proceduri proprii. Referința la legislația UE din comunicat este vagă, fără să fie indicate articole relevante. Preocuparea AAC pentru drone, mai ales de așa o manieră ineptă, ridică semne de întrebare privind capacitatea managementului acestei instituții, mai ales după ce Republica Moldova a fost inclusă în lista neagră a operatorilor aerieni interziși în UE din considerente de siguranță”, susține Oleg Tofilat.
 

Potrivit media-azi.md, în august 2018, organizaţiile neguvernamentale de media s-au arătat îngrijorate de restricțiile pe care le impunea un regulament elaborat de AAC, întitulat „Proceduri şi Instrucțiuni Aeronautice Civile. Operarea aparatelor de zbor fără pilot”, solicitând revizuirea acestuia. Documentul, care atunci se afla la etapa de consultări publice, propunea, printre altele, limitarea utilizării dronelor, inclusiv în scopuri jurnalistice. Regulamentul nu este în vigoare.

În raionul Cahul, dronele sunt folosite în special la filmările nunților ori realizarea unor materiale publicitare.