Sâmbătă, 15 septembrie, elevii Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Cahul, angajații aparatului primăriei Cahul au efectuat salubrizarea parcului Veteranilor din microraionul Lapaevca.

Acțiunea a avut loc în cadrul programului național „Hai Moldova”, la aceasta participând peste 100 de persoane.

„Am venit astăzi împreună cu elevii Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” pentru a da un ajutor mediului, să curățim părculețul dat care este poluat de mai mulți ani. Strângem deșeurile menajere care s-au acumulat în urma odihnei altor cetățeni binedispuși să se odihnească, însă care nu au avut gândul a strânge gunoiul după sine. Astfel, ajutăm și la curățirea orașului și ar fi bine ca pe viitor să fie mai multe astfel de activități și îndemn și alte instituții, alte licee, aceiași universitate  să vină să dea o mână de ajutor. Scopul nostru este de  a curăți orașul cum putem și cât putem, de a-i învăța pe elevi să fie mai grijulii cu mediul, să nu arunce gunoiul la întâmplare” ne-a comunicat Andrei Șeremet, profesor.

Din cele circa 12 hectare de parc, salubrizarea a avut loc pe 1/3 din suprafață, fiind implicate 6 unități de transport și tehnică grea pentru evacuarea tonelor de deșeurilor colectate. 

„Primăria mun. Cahul este parte a campaniei naționale „Hai Moldova”. Este o acțiune prin care pe lângă faptul că facem un mediu mai frumos în orașul Cahul, este o platformă prin care mai comunicăm, socializăm și înțelegem că dacă este voință și prin eforturi comune, lucrurile pot fi realizate cu succes. La astfel de campanii ar trebui să fie receptivi mai mulți cetățeni. Daca este un loc care trebuie curățit, urmează să ne solidarizăm și să lucrăm pentru binele comun, un mediu mai curat, un mediu în care să ne placă să trăim” n-ea declarat Nicolae Dandiș, primarul mun. Cahul.

Înarmați cu saci pentru gunoi și mănuși, tinerii au colectat deșeuri din plastic, sticlă , crengi rupte etc.

„Am venit să facem curat în Parcul Veteranilor. În acest fel curățim orașul de gunoiul care s-a acumulat pe parcursul timpului. În ultimul timp s-a acumula mult, este o prolemă mare pentru toată țara. Astăzi am strâns circa 7 saci de gunoi: sticla, plastic, metal” ne-a comunicat Alexandru Șerepera, elev.

Parcul Veteranilor din oraș este ținta și unei campanii de sădire a copacilor, pe care Primăria municipiului Cahul urmează să o desfășoare în luna octombrie, în cadrul proiectului „Cahul – Capitala Națională a Tineretului 2018”.

La curățarea parcului au participat și localnicii din zonă, inclusiv  Anton Vrabile, consilier municipal: „Astăzi am făcut împreună o curățenie sanitară în Parcul Veteranilor, s-a făcut un lucru foarte bun. Este o inițiativă nobilă”.

"Hai Moldova" este parte a mișcării globale "World Cleanup Day" (Ziua Globală a Curățeniei) care, în data de 15 septembrie 2018, a avut drept scop să mobilizeze 100 de milioane de oameni din 150 de țări pentru a strânge 500 de milioane de tone de gunoi din spațiile publice. În Moldova, echipa și-a propus să adune 100 000 de voluntari și să strângă 1400 tone de gunoi. Din 2011, de la apariția Hai Moldova, și până în 2017, mișcarea a reușit să mobilizeze peste 230 000 de oameni pentru a aduna deșeurile aruncate la nimereală.

În total, voluntarii Hai Moldova au colectat din spațiile publice peste 15.000 tone de gunoi din 854 de localități. Proiectul est co-finanțat de Guvernul Suediei și Departamentul de Stat al SUA și susținut de AO Ecovisio.