Acest articol este despre oamenii cu inimă mare, care sunt gata să vină în ajutor nu doar celor din jur, dar și autorităților locale pentru a rezolva mici probleme cu care se întâlnesc zi de zi.

Faptul că cetățeni se implică în viața socială a localități bucură autoritățile, doar că nu toate satele se pot lăuda cu cetățeni implicați la același nivel cum sunt implicați locuitorii a 4 sate: 3 din raionul Cahul și o localitate din raionul Cantemir.

Satele Giurgiulești, Slobozia Mare și Crihana Veche din raionul Cahul dar și s. Cociulia din raionul Cantemir, în ultimul an au fost poli de implicare cetățenească, unde oamenii au identificat problemele care îi afectează și au venit cu soluții.

Chiar dacă problemele identificate nu erau foarte mari, schimbarea venită prin implicarea tuturor, creează premize pentru proiecte mari, a căror impact să fie și mai mare.

La data de 1 noiembrie a fost organizată Caravana inițiativelor de organizare comunitară pentru prezentarea rezultatelor proiectelor implementate de Juriile Cetățenești Locale. Un eveniment organizat de CONTACT-Cahul în colaborare cu localitățile partenere de proiect.

La Giurgiulești au creat condiții cognitive de petrecere a timpului liber pentru tineri


În satul Giurgiulești, cei mai implicați au fost elevii Liceului teoretic Mihail Sadoveanu. Aceștia, au fost organizați într-un grup de inițiativă care a venit cu o soluție ingenioasă pentru amenajarea parcului din fața instituției de învățământ. Chiar dacă beneficiari direcți ai acestui parc ar fi doar elevii liceului, întreaga comunitate s-a mobilizat pentru a aduce un aport. 

Banii colectați prin diferite activități publice, au mers la construcția unor spații în care elevii să poată petrece timpul cu folos, atât pentru corp, cât și pentru suflet. 

„Parcul din fața școlii a fost amenajat într-un mod cognitiv. Am reușit să dezvoltăm, sau mai bine spus să creăm foișoare unde elevi pot juca dame și șah; bănci care la primăvara fiecare clasă își va alege o bancă și o va decora cum dorește. Un meșter a început să creeze o bibliotecă în aer liber, unde vom pune cărți și fiecare va veni și le va putea citi. La început a fost mai greu până am intrat în ritm, însă la campania de colectare de fonduri  am creat, oarecum, altă relație cu cetățenii. Noi suntem încă tineri și nu cunoaștem toată lumea din localitate. Noi am reușit să ne afirmăm și ne-am simțit foarte bine când cetățenii au răspuns pozitiv apelului nostru” ne-a declarat Felicia Brăilă, elevă a clasei a 11-a, membra Juriului Cetățenesc Local Giurgiulești. 

În total, voluntarii, membrii juriului cetățenesc local au colectat peste 7 mii de lei de la cetățeni pentru implementarea acestui proiect, cu o contribuție semnificativă venind și primăria satului Giurgiulești, dar și Fundația SOROS Moldova, prin intermediul centrului Contact Cahul

„Suntem mulțumiți de faptul că cetățenii știu să se mobilizeze, știu să identifice problemele care merită și trebuie soluționate, și ne bucurăm de faptul că acest proces de mobilizare comunitară implică tinerii, APL , oamenii în etate, se întâlnesc la aceiași masă și încearcă să rezolve problemele puse pe agenda publică. Procesul de organizare comunitară sună complicat pentru unii, dar de fapt cetățenii noștri fac asta zi de zi. Este foarte important ca aceștia să se mobilizeze și să rezolve problemele care îi vizează” ne-a comunicat Cristina Lupan, coordonatoarea proiectului. 

Ulița Mare din Slobozia Mare – devine tot mai curată


O mică problemă sesizată de cetățenii din Slobozia Mare, raionul Cahul, a fost lipsa urnelor pentru gunoi pe strada principală a satului – Ulița Mare. Chiar dacă este o problemă care nu a necesitat surse și eforturi mari pentru autoritățile locale de a o soluționa, simplul motiv că cetățenii își doresc aceasta sunt gata să contribuie, să se implice, a motivat primăria din sat să vine cu o contribuție, astfel formând un grup puternic civic care se va implica în continuare în abordarea participativă a problemelor locale.

„Implicarea cetățenilor în activitatea APL este foarte importantă în ultimul timp. Daca câțiva ani în urmă nu credeam că putem să cooptăm cetățenii într-un anumit proiect sau în rezolvarea anumitor probleme, astăzi putem spune cu mândrie că cetățenii sunt dornici, și facem lucruri frumoase. Cetățenii s-au implicat și au identificat ei o problemă foarte importantă că pe strada centrală nu ai unde arunca o hârtie. Oamenii au spus: haideți să punem niște coșuri de gunoi. S-a colectat o donație poate nu mare, dar necesară” ne-a declarat doamna Valentina Carastan, primara s. Slobozia mare, raionul Cahul 

Întrebată dacă nu se găseau în buget bani pentru a soluționa această problemă fără implicarea cetățenilor, doamna Carastan, proaspăt realeasă pentru al 3-lea mandat de primar, ne-a comunicat: „Sigur că se găsea, suma este mică, dar poate nu am avut un imbold din partea cetățenilor. E important să asculți cetățeanul. Tu ca primar te gândești că nu era important să punem urnele acestea, e important să terminăm apeductul, să facem trotuarele drumurile, iluminarea stradală și treaba asta rămânea într-o parte. Dar vine cetățeanul și spune că are nevoie de această urna pe strada centrala. Tu nu ai decât să te bucuri și împreună cu cetățeanul să rezolvi această problema”.

Slobozenii au fost mobilizați și implicați de către Violeta Jeca, o tânără activă din comunitate. Aceasta a reușit împreună cu Juriul Cetățenesc Local să identifice problema, să o consulte cu cetățenii și să organizeze colectarea de fonduri  pentru a contribui la rezolvarea acesteia.

„În campania de colectare de fonduri am avut 4 activități, prima activitate a fost meciul de fotbal unde cetățeni au plătit 15 lei pentru intrare, și mulțumesc și echipei de fotbal pentru implicare, a mai fost o proiecție de film etc.  Am colectat 3 600 lei de la cetățeni și am instalat 24 de coșuri de gunoi. Bugetul total a fost de 1000 de dolari, 400 de la proiect, 400 de la APL și 200 colectați de la cetățeni. Mă bucur că gunoiul se aruncă la coș, aceasta am observat-o chiar a doua zi după ce am instalat coșurile respective” ne-a declarat Violeta Jeca.

Biblioteca din Crihana Veche a devenit mult mai accesibilă


În satul Crihana Veche, localnicii s-au implicat pentru a face accesibilă clădirea bibliotecii din sat. Clădirea nu este doar sediul bibliotecii, dar și sediul oficiului poștal și a postului de poliție, o clădire vizitată foarte des de către vârstnici, și nu numai.

Problema identificată de localnici a fost lipsa rampei de acces, o construcție obligatorie pentru o instituție publică.

„Acest proiect a fost un exercițiu de implicare comunitară a cetățenilor din Crihana Veche. Împreună cu ei, am identificat problemele și necesitățile. Lipsa unei rampe cu balustradă și scările clădiri într-o stare deplorabilă practic îngreuna accesul cetățenilor la serviciile publice oferite de aceste instituții. Implicându-se cetățenii, și prin colectarea surselor financiare și prin acțiuni de voluntariat am reușit să rezolvăm această problemă. Principala activitate de colectare de fonduri a fost velo turul cu genericul „Pedalăm cu succes - pentru liberul acces”. În rezultatul acestei campanii de colectare de fonduri s-au strâns în jur de 7500 lei”  ne-a declarat Maria Cudlenco, organizatoare comunitară.

În realizarea acestui proiect, un aport important l-au avut și crihănenii plecați peste hotare, diaspora.

Cociulia: Din parcare pentru mașini în teren de joacă pentru copii


Satul Cociulia, raionul Cantemir, de asemenea este un exemplu al implicării comunitare de succes. Cetățenii acestei localități au decis să amenajeze un mic teren de joacă pentru copii, care în timp să devină un adevărat parc in centrul satului.

Terenul este amplasat în apropiere de primăria din localitate, în fața clădirii nefinalizate a casei de cultură. Acest teren era utilizat drept parcare pentru comercianți care veneau în zilele de odihnă în sat. Acum mașinile au dispărut, iar în loc au apărut leagăne, tobogane, au fost plantați copăcei, instalate bănci și coșuri pentru gunoi.

Juriul cetățenesc local a reușit în foarte scurt timp să mobilizeze comunitatea astfel ca pentru cofinanțarea cestui proiect s-au adunat, din donații, peste 1 mie de euro.

„Nu a fost atât de greu să mobilizăm comunitatea. Noi am urmat pașii de organizare comunitară. Am dat frâu liber imaginației. Fiind un sat unde se promovează foarte mult tradițiile, ne plac foarte mult horele, și am decis să începem campania de colectare de fonduri la hora din sat. Astfel, cei care donau pentru proiect primeau câte o limonadă de la Juriul Cetățenesc Local” ne-a declarat Alina Perju, organizatoare comunitară.

La inaugurarea parcului au venit mulți localnici, cu copii mici care pe deplin au apreciat noul loc de joacă amenajat special pentru ei în localitate.

„Mă bucur pentru sat, e foarte buna ideea, îmi pare foarte bine pentru satul natal, această ocazie, acest părculeț pentru copii. Văd că și copii sunt bucuroși, și sperăm că vor continua astfel de activități” ne-a declarat o localnică.

Noul parc și teren de joacă pentru copii din Cociulia stârnește invidia celor din localitățile vecine, iar forma de organizare și modul de mobilizare comunitară, se pare că va fi preluat și de către vecini.

„Este o inițiativă foarte bună acest juriul cetățenesc local, și sper că la noi în sat tot să organizăm un astfel de juriu și să vină cu soluții la problemele locale. Astăzi a fost deschis parcul care a fost făcut frumos cu bani puțini. Este primul parc din localitate, dar și cel mai apropiat parc pentru copii din regiunea dată” ne-a comunicat o locuitoare a satului vecin.

La formarea parcului și amenajarea terenului de joacă s-au implicat mult și tinerii din localitate: „E foarte frumos, se poate și mai mult dacă ar contribui și mai mult cetățenii noștri. Am contribuit și eu, am ajutat și eu cu ce am putut. Tinerii trebuie să se implice ca se face tot pentru noi, pentru a avea un sat cât mai dezvoltat. 


„Noi am organizat caravana inițiativelor de organizare comunitară. Este final de proiect, am mers din localitate în localitate ca să sărbătorim împreună cu cetățenii succesul implementării unor proiecte în care cetățenii s-au mobilizat și au rezolvat probleme locale. Noi am susținut 4 localități să constituie grupuri de inițiativă locală. Ne-am burat foarte mult că în localitățile date am simțit că s-au implicat cetățenii, la nivelul celor 4 localități s-au colectat peste 50 mii lei, chiar dacă ținta era să colectam 12 mii de lei. Cel mai important lucru este faptul că noi am resuscitat localitățile, am mobilizat cetățenii, i-am trezit. Exemplu de la Cociulia ne-a demonstrat că într-adevăr acest exercițiu poate să aducă un beneficiu mare localităților. Noi considerăm că acest exercițiu este unul foarte bun și localitățile care le-am vizitat sunt localități model pentru Republica Moldova. Este un exercițiu în care cetățenii își iau viața și soarta localităților în mâinele proprii și își asigura un viitor mai bun” ne-a declarat Silvia Strelciuc, Director Executiv Centrul CONTACT – Cahul.

Sperăm că v-a plăcut știrea! Ziuadeazi.md este singura sursă independentă de știri din Cahul care încearcă zilnic să vă informeze despre ceea ce se întâmplă aici, la Cahul. Susține echipa ziuadeazi.md. Contribuția voastră lunara ne-ar ajuta să ne extindem și să oferim conținut informativ de calitate din și despre Cahul. Vă mulțumim!.