Publică un anunț
piatasud.md

În Cahul va fi edificat un Complex memorial dedicat deportaţilor din raion

În Cahul va fi edificat un Complex memorial dedicat deportaţilor din raion

Proiectul de decizie la acest subiect a fost supus dezbaterilor publice pe site-ul Primăriei mun. Cahul.

Potrivit proiectului, complexul memorial urmează să fie edificat de către arhitectul Ion Pascal și amplasat în scuarul situat la intersecţia bd. Victoriei – str. F. Seliviorstov.

Sursa de finanţare a executării lucrărilor de edificare a monumentului şi amenajarea teritoriului aferent va fi asigurată din contul sponsorizărilor şi donaţiilor.

Responsabili de executarea prezentei decizii se desemnează primarul municipiului Cahul, dl Dandiş Nicolae, şi arhitectul-şef al municipiului Cahul, dna Arsenii Rodica.

La proiectul de decizie nu este anexată nici o schiță al Complezului memoria care urmează să fie edificat dar nici nu este indicat a cui inițiativă este crearea acestui complex.

Cetățenii pot expedia părerea loc, vis-a-vis de acest proeict de decizii la adresa de mail primariacahul@gmail.com sau telefona 0299 21541 (relații cu publicul) sau  0299-22400 0299-22919 (anticamera).

Potrivit istoricului Sergiu Cornea, doar în zilele de 6-7 iulie 1949, din raionul Cahul au fost ridicate 237 de familii, iar din toată regiunea de Sud, care cuprindea raioanele Cahul, Baimaclia, Vulcănești, Congaz, Taraclia și Ceadîr-Lunga, în aceste 2 zile au fost deportate 1.183 familii care cuprindeau 4.527 persoane (1.180 bărbaţi, 1.701 femei şi 1.646 copii). În total, din actuala Republică Moldova au fost deportate 11293 de familii care cuprindeau 35.050 persoane.

Articole similare