O bibliotecă pentru deținuți a fost deschisă astăzi, 8 noiembrie curent, în incinta Penitenciarului nr.3-Leova.

Iniţiativa îi aparţine conducerii instituției și organizației Irex Europe în comun cu Fundația Est-Europeană, care cu suportul material al Ambasadei Suediei au organizat reparația și amenajarea spațiilor.

La evenimentul de lansare a participat directorul ANP, Liuba Jignea-Suveica, coordonatorii de programe din cadrul Ambasadei Suediei, reprezentanții Irex Europe, reprezentanți ai Fundației Este-Europene,  preotul Maxim Melinti și preotul capelan al penitenciarului, funcționari din ANP și instituția penitenciară, reprezentantul bibliotecii raionale din Leova și deținuți din custodia instituției.

„Prin această inițiativă se vrea să se inspire persoanelor deținute dragostea față de carte, față de lectură, care reprezintă un pas înainte în procesul de formare a unor abilități pro-comunitare și de pregătire pentru liberare”, a spus dna Liuba Jignea-Suveica.

„Găsim aici cam tot ce am vrea să citim, inclusiv chestii mai tehnice sau literatură universală. Când am intrat în penitenciar, biblioteca avea 1 mie de volume, azi are undeva la 4000”, a menționat un deținut, care mai este și bibliotecar în penitenciar.

„Credem sincer că prin educaţie omul se poate transforma şi se poate modela în bine, iar cu ajutorul bibliotecii, cei care sunt în penitenciare  pot să devină nişte oameni mai buni şi să înţeleagă că au un viitor în societate”, a menționat managerul de programe Irex EU.

În cadrul evenimentului de deschidere a bibliotecii, un grup de deținuți au primit certificatele de absolvire a Programului de Educație Mediatică Informațională, predat de Rodica Verdes, educatoare la Penitenciarul din Leova.

La finele evenimentului preotul Maxim Melinti, în comun cu preotul capelan al instituției a sfințit biblioteca.

Pentru informare, în primele 9 luni ale anului 2019 bibliotecile din cadrul penitenciarelor au fost frecventate de 3253 deținuți, iar volumul total al cărților constituie cca 63 mii.

 

Sperăm că v-a plăcut știrea! Ziuadeazi.md este singura sursă independentă de știri din Cahul care încearcă zilnic să vă informeze despre ceea ce se întâmplă aici, la Cahul. Susține echipa ziuadeazi.md. Contribuția voastră lunara ne-ar ajuta să ne extindem și să oferim conținut informativ de calitate din și despre Cahul. Vă mulțumim!.