Daniela Mazniuc, originară din Republica Moldova, este avocată în provincia Quebec, Canada.

A absolvit Universitatea din Montreal, facultatea de drept, iar în anul 2013 şi-a deschis un birou de avocaţi, specializat în domeniul dreptului comercial, civil şi familial.

Canada are un sistem judiciar viabil, iar cetăţenii au încredere în judecători şi avocaţi.

 Judecătorii sunt remuneraţi foarte bine, iar acest lucru descurajează corupţia în sistem. În plus, magistraţii se tem să-şi piardă locul de muncă şi nu vor să aibă o reputaţie proastă. În provincia Quebec cadrul normativ în sfera civilă se bazează pe aşa-numita „Lege Romană”, cunoscută şi cu denumirea de „Codul Napoleon”, iar în materie publică şi penală – pe aşa-numitul „Drept englezesc comun (Common Law)”.

În Quebec, înainte de a intenta un proces de judecată pe cauză familială, când sunt implicaţi şi copii, părinţii sunt obligaţi să apeleze la un mediator, care încearcă să soluţioneze problemele pe cale amiabilă. Mediatorul este un jurist sau sociolog instruit în dreptul familial. O altă metodă de rezolvare a conflictelor este arbitrajul.

Aici, arbitrajul are forţă de decizie judecătorească, iar medierea este realizată şi oficializată de un judecător. Este cert că medierea sau arbitrajul ar putea fi implementate cu succes şi în Moldova ca o soluţie alternativă. Ştiu că unii avocaţi din Moldova au deja licenţă de mediator. Rămâne doar ca cetăţenii să cunoască despre existenţa unui asemenea serviciu şi să apeleze la acesta. Iată de ce este foarte important ca mediatorul să fie o persoană integră, în care cetăţenii să aibă încredere.

Lilia Zaharia

Foto: arhiva personală