Începând cu data de 8 septembrie (duminică), va fi posibilă constatarea amiabilă între părțile implicate într-un accident auto.

Deși este trecută în calendar ziua de 8 septembrie, nu trebuie să vă grăbiți să o faceți chiar de duminică. Însă de la o luni, aveți siguranța că va fi mai ușor să găsiți limbă comună în caz de incident soldat doar cu daune materiale, informează autoexpert.md

Noua lege vine să ajute șoferii blocați în trafic în așteptarea polițiștilor de la accidente rutiere, pentru a constata cele întâmplate. Din păcate însă, rămâne o altă problemă, când șoferii nu pot cădea deacord în privința vinovăției unuia dintre conducători.

Un alt beneficiu al acestei proceduri este și faptul că va fi exceptată sancțiunea contravențională. Formularul tipizat are un format A4, cu două pagini autocopiative, cu desen de fon imprimat ofset și ambele au aceeași valoare juridică. Poate fi obținut la cerere, de la compania de asigurări unde a fost procurată polița RCA.

De menționat, că formularul urmează a fi completat doar în cazul în care ambii conducători auto implicați în accident dispun de asigurare RCA, prejudiciul nu este mai mare de 10 mii lei și de comun acord este stabilită persoana vinovată de producerea accidentului, despre care fapt se fixează în formular. În caz contrar, accidentul urmează a fi documentat de către poliție.

Formularul ”Constatare amiabilă de accident” se prezintă asigurătorului persoanei vinovate, completat și semnat de către ambii conducători auto, în termen de două zile lucrătoare de la data producerii accidentului.

Conform datelor din Sistemul informațional automatizat de stat RCA Data, pe parcursul anului 2018 au fost gestionate și soluționate 8.611 de dosare de daune (aferente accidentelor produse în anul 2018).

Din totalul dosarelor administrate de asigurători, în cazul a 5.163 de dosare (60% din totalul dosarelor), cuantumul despăgubirii s-a cifrat până la 10 mii lei, scrie bizlaw.md.

Sperăm că v-a plăcut știrea Ziuadeazi.md este singura sursă independentă de știri din Cahul care încearcă zilnic să vă informeze despre ceea ce se întâmplă aici, la Cahul. Susține echipa ziuadeazi.mdContribuția voastră lunara ne-ar ajuta să ne extindem și să oferim conținut informativ de calitate din și despre Cahul. Vă mulțumim!.