Vineri, 15 septembrie, în Piața Horelor din Cahul, toți doritorii au putut asista la un master-class de dans popular prezentat de maestrul ion Arabadji și dansatorii Ansamblului „Izvorașul”.

Peste 100 de persoane, majoritatea tineri au venit în această zi în Piața Horelor pentru a învăța ceva nou de la dansatorii profesioniști din oraș, Ion Arabadji prezentând elemente a mai multor dansuri ca hora, sârba, polca etc.   

„De peste 20 de ani învăț copii să danseze, nici nu mai țin minte câte generații au trecut prin sala noastră de dans. Sunt mulți și m-am străduit să le dau tot ca să cunoască.  Mă bucur într-adevăr pentru dânșii, pentru că le place și promovează dansul popular, mai ales dansul de la sudul republicii. Astăzi vrem să promovăm cultura dansului popular în rândul cahulenilor, a celor care doresc să învețe alături de dansatorii de la Izvorașul” ne-a comunicat Ion Arabadji, coreograful Ansamblului Popular de Muzică și Dans Popular „Izvorașul” .

Totodată, domnul Arabadji a menționat că pentru a învăța mișcările de bază a horei și sârbei nu este nevoie de mult timp, iar în acest mod va fi posibil de păstrat ceea cu ce se mândrește foarte mult regiunea noastră de sud – dansul popular.

Evenimentul face parte dintru-un șir de acțiuni desfășurate de Primăria municipiului Cahul, în cadrul unui proiect care presupune inclusiv reconstrucția scenei Pieței Horelor.    

Persoanele adunate în Piața Horelor, care urmăreau mastre-classul celor de la izvorașul ne-au declarat că o astfel de acțiune este binevenită, Piața Horelor fiind un loc unde trebuie de organizat acțiuni culturale în permanență. 

„Prin acest master-class s-a dorit ca să păstrăm tradiția, să o promovăm și să le transmitem generațiilor următoare.  Vrem să o păstrăm intactă, așa cum s-a făcut de mai bine de 30 de ani la Cahul, așa cum duminică de duminică cahulenii se încing în horă, aici în piața horelor, vrem să o păstrăm și în continuare și să o lăsăm urmașilor noștri. Activitatea a fost mai mult decât la nivelul așteptărilor pentru că aici în piață au venit mulți tineri, mulți copii, și îi așteptăm și în celelalte trei vineri, sâmbete și duminici aici în Piața Horelor unde vor mai fi master-classuri, film în aer liber și respectiv duminica – hora tradițională” ne-a comunicat doamna Stela Vodă de la primăria mun. Cahul.

Master-classul la dans popular a durat circa o oră, iar organizatorii promit că astfel de prezentări urmează să devină o tradiție pentru orașul nostru.