ION DRANGOI este dublu student, tânăr activ în societate la nivel raional/național cât și internațional.

Acesta pe lângă faptul că este activ prin organizațiile cale le conduce ( Președinte ELSA (The european law students association) Cahul precum și Președinte LIGA Studenților USCH, mai este și membru al Consiliului Raional de Participare Cahul dar și cel mai important este faptul că e Young European Ambassador (Tânăr Ambasador European) din Republica Moldova și special din Cahul.”

Spui că ești dublu student. Care sunt acestea și ce te-a determinat să facă 2 facultăți în același timp?

Prima facultate este cea de la Drept și Administrație Publică din cadrul Universității de Stat din Cahul B.P.Hasdeu (USCH) la care sunt în anul IV și mai am puțin și o finisez. Însă așa cum suntem în Cahul și există și extensiunea Universității „Dunărea de Jos” din Galați (UGAL) și Facultatea transfrontalieră, cea dea 2-a facultate este Ingineria cu specialitatea Ingineria Procesării Materialelor la care sunt anul III.

Ce m-a determinat să aleg în special aceste facultăți este și dorința părinților pe o parte și dorința mea pe de o altă parte. Prima facultate am făcut-o la dorința părinților. A 2-a facultate deja am făcut-o pentru a nu îmi pierde cunoștințele acumulate la liceu de profil real și am zic să o să fie bine și o să fac față, așa și a fost și nu am nici un regret de faptul dat.

Cum este să fii implicat în mai multe proiecte, care sunt acestea și cum reușești în cele din urmă?

Sincer obositor, dar interesant și cel mai important lucru este că obții acea experiență pe care din cărți și reviste nu le poți lua. Este foarte simplu, trebuie să fii motivat și să dorești o schimbare în societate.

ELSA Cahul (The european law students association), este primul meu proiect în care am fost implicat de la începutul facultății ca fiind membru iar mai apoi VP STEP și mai apoi deja Președinte (2017-prezent). Proiect cu activități doar pentru studenții Facultății de Drept din cadrul USCH. Ceea ce facem este prioritățile studentului de a efectua stagii de practică în cadrul instuțiilor de drept din municipiu, intership-uri, conferințe, simulări, etc.

LIGA Studenților USCH, este o structură de autoguvernanță studențească, care implică activități interne ale universității dar și o cooperare cu alte organizații de studenți din întreaga țară. Proiect prin care vocea studentului este auzită și cu posibilitatea acestora de a participa la luarea deciziilor la nivel universitar.

Consiliul Raional de Participare Cahul (CRP), un proiect foarte important pentru mine, ca membru dar ca și cetățean activ în societate. Acesta presupune o asistență directă a Consiliului Raional Cahul, prin care implică cetățenii de a lua cunoștință cu proiectele de decizie ale Consiliului Raional Cahul și de a le ajusta prin amendamente sau sugestii care parvin din partea CRP în ceea ce privește partea socială.

Fac parte din rețeaua de  Young European Ambassadors YEAs (Tinerii Ambasadori Europeni), din august 2018 până în prezent. Tinerii Ambasadori Europeni, sunt tinerii din toate regiunile țării activi la nivel local cât și central, și care informează societatea despre Uniunea Europeană, prin diferite activității interactive cu societatea. Avem activități lunare prin care dorim să informăm cât mai mulți oameni despre ideea Uniunii Europene prin care suntem informați direct de către Consiliul Europei și Parteneriatul Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

Care sunt țările pe care le-ai vizita prin diferite activități și cum au fost acestea?

Prima țară în care am fost este Belgia, Bruxell. Am fost prin intermediul CID NATO (Centru de Informare și Documentare din Republica Moldova) - proiect prin care am câștigat concursul de articole științifice despre valorile NATO și în special probleme cu care se confruntă Republica Moldova pentru a fi membră, unde am scris articolul despre Securitatea Energetică din țară. Vizita a fost în cadrul Cartierului NATO la sediul central.

Apoi a urmat Belarus,Minsk (Stanlovo), proiect WE CAN DO IT!, proiect prin care are ca principii implicarea/integrarea persoanelor cu dizabilității în societate prin diferite forme. 

Alt proiect a fost în Armenia, Dilijan, Youth Social Entrepreneurship (Antreprenoriat Social), proiect prin care avea ca obiectiv crearea unei idei de antreprenoriat social și respectiv să fie implementat în țările din cele 6 țări din Parteneriatul Estic. Ca urmare a acestui proiect am fost și delegat la Conferința Europeană pentru Antreprenoriat Social din Vienna, Austria.

Acum urmează să merg în Azerbaidjan, Baku, cu același proiect WE CAN DO IT! 2019, împreună cu încă o persoană din Cahul.

Care sunt avantajele și dezavantajele de implicare în diferite activități?

Avantaje sunt: capeți experiență, îți faci o mulțime de prieteni, vezi momente, locuri, țări diferite și nimic nu te costă. Principalul dezavantaj este că acesta nu există.

Care este motivația ta și ce recomanzi pentru tinerii din Cahul pentru a se implica și a schimba societatea, în special din municipiul Cahul?

Motivația mea, este una simplă - de a fi implicat în societate la nivel local, regional, național și de ce nu și la nivel internațional pentru a căpăta experiență dar și de a putea schimba societatea într-una mai bună. De a fi o persoană de exemplu pentru mine personal, de a fi cunoscut și influent în ceea ce faci și să poți schimba ceva atunci când ai ocazia.

Recomand tuturor tinerilor din municipiul/raionul Cahul cât și celor din toată țara, din propria experiență:

SĂ FIE ÎNCREZUȚII ÎN CEEA CE FAC!

SĂ FIE ACTIVI IMPLICAȚI  ÎN SOCIETATE!

SĂ FACĂ ABUZ DE OPORTUNITĂȚILE OFERITE (proiecte, concursuri, seminare, conferințe, ONG-uri, etc)!

SĂ ÎNCERCE TOT (indiferent de domeniul din care provine)!