Cel puțin jumătate din produsele agro-alimentare vândute în magazine trebuie să fie autohtone.

Este părerea fracțiunii Partidului Platforma DA, care a înregistrat un proiect de lege în acest sens, inspirat de la Partidul Democrat, transmite agora.md

Președintele fracțiunii parlamentare PPDA, Alexandru Slusari, a spus că proiectul prevede trei modificări esențiale menite să susțină producătorii autohtoni, în special întreprinderile mici și mijlocii:

  1. Se propune, cu excepția perioadelor de acțiune a activităților de marketing și publicitate solicitate de furnizor, mărimea reducerilor comerciale, oferite de către acesta comerciantului pentru vânzarea produselor alimentare, nu poate depăși 10% din prețul de vânzare al furnizorului.
  2. Perioada de desfășurare a acțiunii activităților de marketing și publicitate nu poate depăși 60 de zile pe an per produs.
  3. Comerciantul este obligat să achiziționeze și să asigure expunerea pe raft a produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt în proporție de cel puțin 50% din lungimea liniară a raftului comercial.


„Producătorii agroalimentari, când furnizează marfa pentru supermarket, sunt impuși să-și vândă marfa cu reduceri enorme, care, la ora actuală, conform studiului efectuat de Ministerul Economiei, oscilează între 30-40%. Dacă vrei un loc mai bun pe raft, trebuie să oferi reducerea retailerului și această reducere deseori duce la faptul că producătorii sunt obligați să livreze marfa la limita de cost sau sub prețul de cost. Iar producătorii mici și mijlocii nu dispun de resursele companiilor mari și suferă din cauza acestei politici abuzive”, a explicat Alexandru Slusari.

Deputatul a spus că a discutat cu asociațiile de profil și cu producătorii autohtoni, care i-ar fi dat asigurări că au capacitate de a livra produse suficiente pentru a acoperi 50% din raft.

„Este o normă foarte importantă, vorbim de produsele agroalimentare tradiționale pentru RM. Lista urmează să fie aprobată de Guvern, fiind actualizată trimestrial. Vorbim de fructe, legume, carne, produse lactate”, a menționat parlamentarul.

Alexandru Slusari a declarat că un asemenea proiect a fost, anterior, elaborat de democrați, fiind votat în prima lectură. „Au existat niște interese meschine ale retailerilor și proiectul a fost retras. Acum încercăm să revigorăm acest proiect și considerăm că trebuie să avem în Parlament voturi suficiente”, a adăugat el. 


Sperăm că v-a plăcut știrea! Ziuadeazi.md este singura sursă independentă de știri din Cahul care încearcă zilnic să vă informeze despre ceea ce se întâmplă aici, la Cahul. Susține echipa ziuadeazi.md. Contribuția voastră lunara ne-ar ajuta să ne extindem și să oferim conținut informativ de calitate din și despre Cahul. Vă mulțumim!.