Pacienții din regiunea de Sud a țării au acces la servicii moderne de dializă în cadrul unui Centru performant.

Ceremonia de inaugurare a Centrului „BB-Dializă” din Cahul a avut loc pe data de 18 septembrie. Centrul de Dializă din Cahul este al patrulea Centru deschis în cadrul proiectului de parteneriat public privat, astfel fiind asigurat accesul la serviciul de dializă de înaltă calitate la nivel național.

La momentul lansării centrului de dializă, la practic toate aparatele erau conectați pacienții veniți din regiune.

„Eram la Comrat. Am auzit că s-a deschis acest centru și m-am transferat încoace. Fac procedura aceasta de 3 ori pe săptămână. Nivelul e foarte înalt. Mulțumim medicilor că ne dau viață” ne-a declarat unul dintre pacienții centrului de dializă.

Un alt pacient, Mihail Benghea de 2 suferă de boala care îl obligă să treacă dializa de 3 ori în fiecare săptămână. Este din raionul Leova, până acum trecea această procedură la un spital din Chișinău. Acum vine la Cahul.

„Noi pacienții, suntem foarte mulțumiți de așa centru. Noi bolnavii nu am fost bucuroși că am ajuns aicea. Mulțumim. La Chișinău eu îmi găsisem șofer care îmi țineau locul și mă ducea direct la spital. Acum e mai ușor. Vine mașina de acasă ne ea, când ieșim de la dializă ne așteaptă aici” ne-a declarat Mihail Benghea.


Iana Tabuncic, medic Șef Centrul dializă Cahul ne-a comunicat: „Crearea centrului modern de dializă în raionul Cahul este un beneficiu pentru toată populația din raionul Cahul, dar și din sudul țării. Vor fi prestate servicii calitative de dializă pentru a crește calitatea pacientului dializat. La moment avem 16 pacienți, capacitatea centrului este de 60-70 de pacienți, 48 de ședințe de dializa e posibil de efectuat pe zi, pe săptămână putem asigura până la 300 de dialize”.

„Odată cu deschiderea Centrului BB-Dializă din Cahul am realizat una din misiunile principale ale proiectului, asigurare la nivel național cu servicii de dializă aliniate la standarde de înaltă calitate europene. Fiind centrați în exclusivitate pe nevoile paciențiolor, necesităților lor fiind la baza elaborării strategiei de dezvoltare a companieie, am reușit să deschidem încă un centru care să depășească așteptările pacienților. Ei și-au dorit un Centru performant mai aproape de casă, noi le-am oferit mai mult. Inclusiv pentru că suntem foarte atenți la alegerea partenerilor, companii cu reputație care și-au consolidat eforturile pentru a presta servicii, aparate, medicamente, farmaceutice etc. de o calitate indubitabilă” a declarat Dmitri Onufreiciuc, director general „BB-Dializă” SRL.

Centrul de Dializă Cahul asigură pacienţilor dializaţi un tratament individualizat, bazat pe diagnosticarea regulată.

Adrian Tănase, doctor habilitat în medicină, Preşedintele Societăţii Urologilor din R. Moldova,  expertul Companiei de Proiect: „După demararea proiectului parteneriatului public-privat pentru serviciile de dializă din R.Moldova, care a fost inițiat în anul 2016, numărul pacienților tratați sa majorat cu circa 30% și a crescut de la 488 în anul 2015, la 688 în anul 2018. Numai în Centrele „BB-Dializă” din Chișinău, Bălți și Cahul la tratament sunt incluși circa 600 pacienți, ce constituie peste 85% din numărul total de pacienți dializați pe țară. Odată cu deschiderea Centrului de Dializă din Cahul, indicii tratamentului specializat cu dializă în R. Moldova va constitui 228-230 pacienți la 1 mln. locuitori, comparativ cu 196,6 la începutul anului curent. Acești indici caracterizează o creștere vădită în ultimii ani a serviciului de dializă din R.Moldova, care în anul 2015 a fost de 137 pacienți la 1 mln. populație. Creșterea numărului de „locuri la dializă” ne apropie de indicii includerii în serviciul de dializă din țările Europei de Est”.


Serviciile medicale prestate în Centrul „BB-Dializă” din Cahul sunt identice cu cele din Centrul de Excelență din Chișinău, iar grație dotării cu 16 aparate de dializă de ultima generație, Centrul poate deservi circa 100 de pacienți cu insuficiență renală cronică în stadiul terminal.

Serviciile medicale oferite în Centrul „BB-Dializă” din Cahul sunt completate de servicii de consiliere psihologică, servicii dietetice cu o masă ajustată la regimul specific al pacientului dializat. Astfel au fost îmbinate armonios componentele unui serviciu medical excelent: personal profesionist, echipament medical de ultima generație și o atmosferă prietenoasă pentru pacienți.

Extrem de important este faptul că toți pacienții vor beneficia de transport domiciliu-centru de dializă-domiciliu, absolut gratuit. Fiind un centru exclusiv privat, totuși pentru pacienții din R. Moldova accesul la servicii este asigurat gratuit, în baza poliței de asigurare medicală obligatorie.