Caravana „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!” a ajuns la Cahul.

Optând pentru alăptarea la sân a copilului lor părinţii economisesc bani și timp, pentru că laptele matern nu trebuie încălzit şi nu implică cheltuieli suplimentare.


O spun specialiștii și experții naționali din Moldova implicați în Caravana „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!”, care a ajuns în această săptămână la sudul Moldovei, în municipiile Cahul și Comrat. Părinții și femeile însărcinate s-au informat din prima sursă despre beneficiile alăptării, atât pentru mamă, cât și pentru copil, dar şi despre avantajele laptelui matern faţă de cel praf.


„Despre alăptare, la nivel global, s-au făcut numeroase studii.S-a stabilit că o familie care nu alăptează și își hrănește copilul cu amestecuri are cheltuieli anuale de 20-40 de mii de lei. Aici intră costul sticluțelor, tetinelor, suzetelor, facturilor pentru electricitate, apă și gaz. La fel, s-a demonstrat că dacă se investește prin alăptare un dolar, atunci pe termen lung țara are cost-beneficiu 30 de dolari. Asta înseamnă că acel copil se va îmbolnăvi mai rar, iar statul va achita mai puţin pentru zilele de internare ale copilului și concediul medical al mamei. Prin asta se explică efectul cost-eficacitate. Îndemnăm mămicile să-și alăpteze copiii pentru a le asigura o sănătate mai trainică și pentru a economisi timp și bani.” a declarat Tatiana Carauș, medic neonatolog, Institutul Mamei și Copilului.

Laptele matern conţine toţi nutrienţii de care are nevoie copilul pentru a se dezvolta în primele şase luni, iar laptele praf, nu oferă necesarul de elemente care să permită creşterea sănătoasă a sugarului.


„Dacă dumneavoastră pregătiți cu dragoste cina pentru familie, înseamnă că familia este fericită și sănătoasă. Iar pentru o creștere sănătoasă și armonioasă a copilului, este nevoie de laptele matern, care îi transmite acea dragoste de mamă de care are nevoie copilul. Nu vă sfiiți să îi oferiți copilului aceste momente plăcute.” s-a adresat părinților Ala Burlacu, medic obstetrician-ginecolog, Institutul Mamei și Copilului. 

Pentru că este la prima sarcină, Ana Niculița din orașul Cahul a ascultat cu atenție și interes prezentările experților și chiar și-a făcut unele notițe. Informațiile din prima sursă sunt extrem de prețioase pentru ea în condițiile în care de patru luni, de când a aflat că este însărcinată, s-a informat doar de pe internet. 


Ana Niculița, viitoare mămică, or. Cahul:„Am aflat cum trebuie să mă alimentez în timpul sarcinii și după, care alimente sunt benefice și pe care trebuie să le exclud categoric. Este important să nu mănânc în exces, așa cum se spune de obicei, că o femeie gravidă trebuie să mănânce cât pentru doi. Pentru mine este important să știu totul despre alăptare, deoarece îmi propun să alăptez cât mai mult timp și nici nu vreau să mă gândesc la un alt scenariu. Ca viitoare mămică mă gândesc, în primul rând, la copilul meu, vreau să fie sănătos.”

Și Tatiana Șuvăială din satul Larga Nouă, raionul Cahul, este la prima sarcină. Spune că informațiile pe care le-a aflat din discuțiile neformale cu specialiștii de la Chișinău îi vor fi de mare ajutor pe viitor.


„Cum să alăptezi copilul, cum să-l țin în brațe, ce se permite în alimentație, până la ce vârstă trebuie alăptat copilul exclusiv cu lapte matern – sunt informații utile pentru viitoarele mămici, care poate, la fel ca și mine, nu au știut mare lucru până acum. De obicei, caut informații pe internet, dar știu că nu este cea mai sigură sursă. Acum am avut ocazia să aflu mai multe legate de acest proces. Îmi propun să alăptez până la vârsta de 2 ani, pentru că, așa cum am aflat acum, laptele matern îi întărește imunitatea copilului și aliment mai bun și mai sănătos pentru el nu există.” a declarat Tatiana Șuvăială 

Alăptarea este un dar, iar mămicile trebuie să știe cum să profite din plin de el, pentru ca bebelușii lor să crească în siguranță, o spun mămicile din Comrat, care s-au alăturat caravanei „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!”. Pentru ele evenimentul a fost o ocazie în plus de a-și testa cunoștințele, de a afla noi informații și de a împărtăși experiența cu alți părinți aflați la prima experiență de alăptare.


Organizația Mondială a Sănătății informează părinții că laptele matern este hrana ideală pentru bebeluși, care îi ajută să lupte împotriva bacteriilor şi a virusurilor. Laptele de mamă are un conținut unic de antioxidanți, enzime și anticorpi care ajută la dezvoltarea armonioasă a copilului. La nivel global, 45% dintre decesele infantile sunt asociate cu subnutriția, inclusiv cu insuficiența alăptării. Anual, aproximativ 800.000 de copii cu vârsta sub 5 ani din întreaga lume ar putea fi salvați dacă ar fi alăptați până la 24 de luni.

Campania de informare este organizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), UNICEF și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), cu susținerea partenerului regional Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova. Caravana „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!” a demarat în data de 31 iulie, la Căușeni și a ajuns până acum în Chișinău, Ungheni, Soroca, Edineț, Cahul și Comrat.