Publică un anunț
piatasud.md

Locuitorii din Cahul pot beneficia de investigații medicale de mare precizie

Locuitorii din Cahul pot beneficia de investigații medicale de mare precizie

Spitalul raional Cahul a fost dotat cu un aparat Roentgen de ultimă generație care le-a înlocuit pe cele vechi de peste 30 de ani.

Aparatul a costat peste 2 mil de lei, iar banii au venit de la Ministerul Sănătății.

Până nu demult, locuitorii raionului Cahul făceau investigații la aparate Roentgen vechi de peste 30 de ani. Medicii aveau mult de furcă cu ele și în pus, datele oferite nu erau sigure.

„Pentru spitalul nostru este un eveniment foarte important, pentru că utilajul care funcționează s-a învechit. În spital lucra un aparat din anii 80, care mereu se strica și erau problem cu diagnosticarea precisă a pacienților” ne-a declarat Anatolie Malcov, Directorul Spitalului Raional Cahul . 

Cahulenii au la dispoziție investigații de precizie și mai puțin dăunătoare. Doza de radiație emisă este mai mica decât la aparatele vechi. 

Nicolae Chirijiu, șeful secției imagistică a Spitalului Raional Cahul a declarat:  „Aparatul care s-a montat furnizează informația mai eficient și mai calitativă. Acest aparat micșorează de doua ori doza de radiere a pacientului față de aparatele precedente.” 

În plus, pentru prelucrarea datelor, medicii nu mai au nevoie de produse chimice și peliculă, datele pot fi stocate în calculator și, la nevoie, medicii pot consulta colegii din Chișinău sau de peste hotare.

Aparatul a fost instalat în cadrul Departamentului de Medicină urgentă din cadrul Spitalului din Cahul și este folosit pentru investigații la pacienții care vin la spital în regim de urgență.   

Articole similare