Publică un anunț
piatasud.md

Mai multe locuri de muncă au fost create la Cahul, în urma unui parteneriat local

Mai multe locuri de muncă au fost create la Cahul, în urma unui parteneriat local

n ultimele şapte luni, în raionul Cahul au fost create 35 de locuri noi de muncă, peste 230 de tineri inactivi au fost identificați și înregistrați ca șomeri pentru a beneficia de asistență.

În ultimele şapte luni, în raionul Cahul au fost create 35 de locuri noi de muncă, peste 230 de tineri inactivi au fost identificați și înregistrați ca șomeri pentru a beneficia de asistență, 115 tineri au fost instruiți în vederea dezvoltării afacerilor și accesării granturilor. De asemenea, a fost înființată o cooperativă de producere apicolă, a fost creat un brand pentru mierea de Cahul și au fost formalizați opt meșteri populari. Sunt doar câteva dintre rezultatele Parteneriatului Local de Ocupare a Forței de Muncă (LEP) din Cahul, transmite moldpres.md

Parteneriatul a fost lansat ca un proiect pilot, la inițiativa și cu asistența Organizației Internaționale a Muncii, în vederea creării locurilor noi de muncă și formalizării celor existente. În raionul Cahul, LEP-ul a fost conceput după un model european și a fost pus în aplicare sub egida Comisiei teritoriale pentru consultări și negocieri colective (CTCNC). Această platformă de dialog social întrunește peste 20 de parteneri publici și privați, printre care autorități publice locale, sindicate și patronate locale, subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forței de muncă, organizații neguvernamentale, instituții de microcreditare și de învățământ, asociații locale de producători, întreprinderi și investitori din raionul Cahul. 

„Unul dintre cele mai importante rezultate este faptul că, datorită Parteneriatului Local de Ocupare a Forței de Muncă, toți actorii-cheie și-au conjugat eforturile pentru a face față provocărilor de pe piața muncii și a asigura dezvoltarea durabilă a regiunii. LEP-ul s-a dovedit a fi un instrument eficient și vom continua să-l implementăm pentru a crea mai multe locuri de muncă și noi oportunități de dezvoltare a afacerilor, în special, pentru tineri. Or, raionul Cahul este al treilea din ţară după numărul de populație, dar cu cea mai mare rată a tinerilor inactivi”, a declarat Vlad Cășuneanu, ex-președintele CTCNC, în cadrul conferinței de prezentare a rezultatelor intermediare ale Parteneriatului, desfăşurată joi, 28 noiembrie.

Rodica Macovei din satul Manta, raionul Cahul, este una dintre beneficiarele Parteneriatului Local de Ocupare, care a deprins arta brodatului și croșetatului de la o meșteriță populară.  „Îmi place mult să croșetez și să tricotez. Lucrez în fiecare zi. Este o pasiune, care are toate șansele să devină o afacere profitabilă”, a afirmat tânăra.

Prezent la eveniment, Sergiu Pâslaru, președintele Asociației apicultorilor din raionul Cahul, a menționat că Lunca Prutului dispune de o bază meliferă foarte bună și permite creșterea de cinci ori a numărului de prisăci. El consideră că toți cei 30 de tineri, care au beneficiat în cadrul LEP de instruire și pregătire practică în domeniul apicol, au toate șansele de a accesa granturi și de a dezvolta o afacere profitabilă în apicultură.

Parteneriatul Local de Ocupare prevede opt acțiuni de intervenție, ce urmează să fie realizate până în aprilie 2020 și vor contribui la crearea și formalizarea a circa 265 de locuri de muncă și lansarea a peste 110 afaceri în apicultură, industrii creative și meșteșugărit. Costul total al LEP este de 403 mii 771 dolari SUA, dintre care 183 mii 912 dolari SUA reprezintă contribuția din partea Organizației Internaționale a Muncii și 15 mii 400 dolari SUA – cea a actorilor locali. De asemenea, Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii va contribui cu 204 mii 459 dolari SUA, prin scheme de granturi, pentru dezvoltarea afacerilor și crearea întreprinderilor de către tinerii defavorizaţi.

Articole similare