Pe rețele sociale și în unele mijloace mass-media au apărut informații despre creșterea PIB-ului în anul trecut cu $1,6 miliarde.

Pentru prima dată în istoria Moldovei PIB-ul a depășit valoarea de $10 miliarde, comunică mass-media. În realitate, acești indicatori înalți, explică experții, sunt condiționați nu atât de performanțele economice, cât de schimbarea metodologiei de calculare a PIB-ului și de diferențe de curs valutar.

Ce a scris mass-media?

Pe pagina de Facebook Poșta de Știri au fost publicate informații în care se spunea că, pentru prima dată în istoria Moldovei, PIB-ul a depășit valoarea de $10 miliarde și a ajuns la $11,3 miliarde conform ratei de schimb medii a dolarului SUA față de leu moldovenesc în anul 2018. Astfel, conform datelor prezentate, în decursul unui an, PIB-ul a crescut cu $1,6 miliarde, iar în decurs de trei ani - cu $3,5 miliarde. În acea postare se mai menționează că în anul 2017, produsul intern brut a constituit $9,67 miliarde, iar în anul 2016 — $8,07 miliard.

Informațiile au fost preluate imediat de mai multe mijloace mass-media, primele fiind Hotnews.md și Ziarul National. De menționat, că aceste site-uri publică articole în care democrații și reprezentanții acestora apar exclusiv în lumină pozitivă. 

Ce spun statisticile oficiale?

Conform datelor Biroului Național de Statistică, creșterea PIB-ului exprimată în lei a fost cu mult mai modestă. Astfel, în anul 2018, PIB a constituit 190 miliarde lei, în 2017 — 178,88 miliarde lei, iar în anul 2016 — 160,8 miliarde lei.


Conform datelor Băncii Naționale a Moldovei, cursul mediu al dolarului SUA în anul 2018 a fost de 16,8 lei, în 2017 - 18,49 lei, iar în anul 2016 — 19,92 lei. Astfel, PIB exprimat în dolari a atins valoarea de $11,3 miliarde în anul 2018, în 2017 el a constituit $9,67 miliarde, în 2016 — $8,07 miliarde, după cum se indică în publicație.

Ce spune expertul?

După cum afirmă expertul economic Victor Ciobanu, creșterea reală trebuie calculată în valuta națională - leul moldovenesc. ”Creșterea reală reprezintă PIB-ul actual împărțit la PIB din anul trecut în valută națională, ținând cont de inflație, iar recalcularea în dolari e un fel de joc. Or, datorită diferenței cursului de schimb, se pot înregistra diferențe de câteva puncte procentuale în creștere”, - a explicat expertul, adăugând că recalcularea PIB-ului în dolari SUA se face pentru comparație între țări.

El a reamintit că în anul 2015, după ”furtul miliardului” din trei bănci moldovenești problematice și devalorizarea semnificativă a leului moldovenesc, PIB-ul exprimat în dolari s-a redus semnificativ. ”În anul 2015, PIB-ul s-a redus de la $8 miliarde la $6,5miliarde, cu $1,5 miliarde după ”furtul miliardului”. Însă, conform statisticilor oficiale, reducerea a constituit doar 0,5%. Iată ce înseamnă diferență de curs valutar”, - a declarat Ciobanu.

Expertul a reamintit, de asemenea, că la începutul anului trecut autoritățile au schimbat metodologia de calculare a PIB-ului și au făcut recalcularea pentru ultimii câțiva ani. ”Astfel, în anul 2017, conform metodologiei vechi, PIB-ul a constituit $8 miliarde, iar conform celei noi — aproape $10 miliarde. Pe cap de locuitor era vorba de puțin mai mult de $2 mii, acum, însă, autoritățile calculează $3,2 mii per capita. Oricum, se consideră că țara se dezvoltă stabil atunci când PIB-ul depășește $6 mii pe cap de locuitor”, - a rezumat expertul, adăugând că în condițiile de creștere actuală de 3-4% anual, acest lucru se poate produce aproximativ peste 20 de ani.

ProFact Moldova