Publică un anunț
piatasud.md

Muzeul din Crihana Veche și-a deschis porțile pentru vizitatori

Muzeul din Crihana Veche și-a deschis porțile pentru vizitatori

Pe 28 august, la Muzeul de istorie, arheologie și etnografie din Crihana Veche, raionul Cahul, a avut loc Ziua Porților deschise și totodată sfințirea muzeului.

Muzeul a fost inaugurat recent și include în sine o amplă colecție de obiecte etnografice, fotografii și articole de epocă dar și vestigii arheologice descoperite pe șantierele arheologice ce au avut loc pe parcursul ultimilor ani pe teritoriul satului.

Multe dintre exponatele muzeului au fost donate chiar de localnici: articole de îmbrăcăminte tradiționale zonei, ustensile casnice vechi, în muzeu a fost adus și un război e țesut covoare. 

„Muzeul a fost un vis al administrației publice locale datorită faptului că câțiva ani consecutiv aveam șantiere arheologice, se efectuau cercetări arheologice și avem un șir de vestigii care este absolut necesar să fie expuse pentru publicul larg. Este o modalitate de a ne face cunoscută istoria, de a ne promova valorile noastre locale și a pune accentul pe ceea ce avem mai frumos în localitate. Sperăm prin crearea acestui muzeu să atragem turiști, să cultivăm  mândria de apartenența față de o localitate și credem că ne-a reușit. Avem în incinta muzeului câteva săli expoziționale: sala de arheologie, sala dedicată istoriei locale și partea etnografica. Sunt lucruri care au fost donate de cetățenii din sat, bunicile noastre, rudele noastre. Mă bucur foarte mult că atunci când ei vin la muzeu își găsesc lucrurile în expoziția noastră. Aceasta ne face sa fim mândri ca suntem din Crihana Veche si că avem tradiții frumoase” n-ea declarat Rodica Cucereanu, primara satului Crihana Veche.

Totodată, doamna Cucereanu a menționat că muzeul a fost reparat câțiva ani de zile la rând cu fondurile alocate din bugetul local și a ținut să mulțumească aleșilor locali pentru înțelegerea și susținerea acestei inițiative: „Vreau să mulțumesc consilierilor locali pentru ca au alocat  aceste resurse financiare căci atunci când într-o localitate sunt foarte multe probleme ce ține de infrastructură, partea culturală rămâne în umbră și mă bucur că ei au apreciat și au susținut această idee”.

Muzeul urmează să-și deschidă ușile pentru vizitatori o dată ce vor fi finisate toate procedurile legale ce ține de stabilirea taxelor pentru acces. Potrivit doamnei Cucereanu, aceasta ține de atribuțiile consiliului local, deciziile în acest sens urmează să fie aprobate în cel mai scurt timp.  

„Deschiderea muzeului are o importanță deosebită pentru localnici. Aici sunt păstrate vestigii arheologice care dovedesc că mai bine de 4 mii de ani pe acest teritoriu au locuit oameni. Astăzi tânăra generație are posibilitatea să cunoască aceste lucruri. Mulți crihăneni se regăsesc aici văzând lucrurile scumpe din casele părinților, a bunicilor, de prin cuferele de zestre a bunicilor, ale mamelor. Avem o colecție de fotografii vechi în care sunt redați oamenii din sat” ne-a comunicat doamna Maria Cudlencu.

Muzeul reprezintă patru săli expoziționale tematice: „Casa mare”, sala de arheologie, sala de istorie și sala etnografică. Printre exponatele care au stârnit cel mai mare interes din partea vizitatorilor au fost fotografiile de epocă. Mulți vizitatori au privit cu mare interes fotografiile, chiar au recunoscut și consătenii, unii deja trecuți în lumea celor drepți.  

„În poză este fostul primar și fostul ministru al educației. Muzeul este foarte frumos, am si eu lucruri de dat aici, doar să le aduc. Am un dăra cu care se făcea fuior din cânepă. Ce avem vechi o să le donăm. Am o fotografie a sacrei de pe când era mireasă, frumos se făcea atunci” ne-a comunicat una dintre vizitatoarele muzeului. 

„Aveam pe atunci vre-o 30 de ani, nu știu de unde au luat poza. Muzeul e foarte bun, sperăm că o să fie și mai bun, o să mai adune lucruri” ne-a spus unul dintre vizitatori care s-a regăsit pe o fotografie veche.

Cele mai „scumpe” exponate ale  muzeului sunt vestigiile arheologice. În sala de expoziții sunt plasate obiecte de uz casnic, vârfuri de săgeți și sulițe, chiar și un schelet de om, toate descoperite în cadrul cercetărilor arheologice pe terenul satului. Acestea sunt doar o mică parte din vestigiile descoperite la Crihana Veche în cadrul expedițiilor arheologice. Multe dintre vestigii încă sunt cercetate de către experți și restaurate. 

Deschiderea unui muzeu într-o localitate rurală reprezintă un eveniment extrem de important pentru cultura acestei localități. Puține localități din raionul Cahul se pot lăuda cu un asemenea edificiu și cu asemenea exponate.

Articole similare