Publică un anunț
piatasud.md

Nicolae Dandiș: Pregătim devizele pentru iluminatul public în tot orașul

Nicolae Dandiș: Pregătim devizele pentru iluminatul public în tot orașul

Declarațiile au fost făcute de către primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș în cadrul emisiuni inDIRECT din 31 ianuarie a www.ziuadeazi.md.

Domnul primar a prezentat care sunt provocările pentru administrația orașului la acest început de an și la ce să se aștepte cetățenii în viitorul cel mai apropiat. În cadrul discuțiilor, Nicolae Dandiș s-a referit la programul UE lansat pe 17 ianuarie la Cahul, în urma căruia, municipiul Cahul urmează să beneficieze de finanțare directă din partea Uniunii Europene. Programul lansat se ridică la circa 23 milioane de Euro, fiind destinat municipiilor Cahul și Ungheni.

Totodată, domnul primar a menționat un șir de probleme cu care se confruntă administrația locală la moment, printre cele mai importante este necesitatea elaborării unui mecanism de fluidizare a traficului în municipiu. 

„Am început lucrul cu specialiștii privind elaborarea studiului privind securitatea rutiera, transportul public, la general tot ce ține de transport, spatii de parcare în municipiu. Am avut o prima ședință cu consilieri pe acest subiect, sunt foarte multe probleme, sunt foarte multe opinii, dar la modul practic care ar fi soluțiile… fie avem impedimente legale, fie nu avem soluția financiară și modul cum să implementăm lucrul acesta. De aceea am luat legătura cu experți în domeniu. Urmează ca săptămâna viitoare să fie o primă vizită a acestor experți pentru a le prezenta toată tema de proiectare și să facă un studiu amplu pe oraș și să vină cu recomandări concrete pentru municipiu ce ar trebui de făcut, ce ar trebui de fluidizat, sau care sunt zonele aglomerate, sau cum a trebui de redirecționat anumite curse” a menționat Nicolae Dandiș.

De asemenea, Nicolae Dandiș a menționat că aparatul primăriei este gata să anunțe licitații pentru lucrări de reparație a drumurilor și acceselor în curțile blocurilor de locuit din Cahul. Potrivit edilului, anul acesta, doar pentru accesul în curți vor fi cheltuiți circa 15 milioane de lei. În luna februarie, licitații vor fi anunțate și pentru continuarea iluminării orașului. 

„Practic la toate străzile pe care le avem în decizia privind bugetul și încă la alte 7 străzi avem devizele gata și suntem gata săptămâna viitore să lansăm licitațiile. Ne propunem în maxim 3 luni să fie realizate efectiv lucrările. Pe iluminat public elaborăm devize pentru tot orașul. Le pregătim pe toate într-un program de asigurare a municipiului cu iluminat stradal, sa-l pregătim ca un caiet de sarcini, cerere de finanțare și să-l pregătim pentru programul UE” a declarat Nicolae Dandiș.

În cadrul aceleiași discuții, Edilul a menționat despre un alt proiect mare de dezvoltare a infrastructurii de aprovizionare cu apă și canalizare ce urmează a fi implementat în municipiu Cahul, care se află la faza de proiectare. 

„La Apă Canal Cahul în luna ianuarie a fost peste 166 de intervenții, avarii, și peste 240 de adresări la dispecerat. Este un domeniu foarte vulnerabil de aceea acest proiect este foarte mult așteptat. Se lucrează, suntem la o fază avansată de proiectare, din această componentă a Guvernului Germaniei și a UE. Se lucrează la proiectarea pe toate loturile: și la stația de captare, apeductul central, stația de epurare, pe oraș. Exista echipa în teren. Lucrările de construcția e apeductului sunt planificate pentru toamnă, asta în condițiile în care licitațiile internaționale decurg în termeni restrânși, dacă vor fi oferte și nu vor fi alte nuanțe” a punctat Nicolae Dandiș.

Întregul interviu îl puteți vedea mai jos.

Articolul  este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Creșterea gradului de transparență a Primăriei și a Consiliul municipal Cahul” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Articole similare