Publică un anunț
piatasud.md

Nu vor ca și cahulenii să decidă! Proiectul bugetări participative exclus din ordinea de zi

Nu vor ca și cahulenii să decidă! Proiectul bugetări participative exclus din ordinea de zi

Consiliul municipal Cahul a exclus de pe ordinea de zi a ședinței de astăzi proiectul de decizie privind aprobarea bugetării participative în municipiul Cahul.

Propunerea a fost înaintată de către consilierul independent Vasile Vanțevici, susținută de președintele fracțiunii PPPN Sergiu Rența, dar și votată de către consilieri, ne informează Ana Nedelcu, coordonatoarea proiectului a A.O. „Pas cu Pas Regiunea Sud”.

Propunerea domnului Vanțevici de a scoate de pe ordinea de zi a ședinței proiectul de decizie în cauză nu a permis nici dezbaterea acestei inițiative în plen. 

Proiectul de decizie prevedea procedura de inițiere a proiectelor comunitare de către cetățeni, modul de selectare și finanțare a acestora, dar și suma de bani care urmează a fi destinată unor astfel de proiecte.

Un milion de lei, urmau să fie partajați pentru a implementa proiecte propuse de către cahuleni, elaborate în baza necesităților lor directe în regiunile în care trăiesc. 

„Ne pare rău că aleșii locali nici nu au admis proiectul de decizie de a fi dezbătut în plen, să venim cu argumente și pentru a motiva necesitatea acestuia. Noi suntem optimiști această decizie este necesară municipiului Cahul, este necesară orășenilor, pentru că ei direct cunosc ce le trebuie în cartierele sau regiunile în care trăiesc. Reieșind din decizia consilierilor de astăzi, vom demara o acțiune de advocacy pentru a informa cahulenii de ce trebuie adoptat această politică publică și care sunt beneficiile acesteia, iar pe de altă parte să convingem aleșii locali să acționeze în dependență de necesitățile cetățenilor” ne-a declarat Svetlana Ciobanu, Director Executiv A.O.„ Pas cu Pas regiunea Sud”. 

Totodată, doamna Svetlana Ciobanu a menționat că înainte de a înainta proiectul de decizie spre aprobare, au avut un șir de consultări cu președinții fracțiunilor din CM Cahul, inclusiv cu acei consilieri care au solicitat excluderea proiectului de pe ordinea de zi. În cadrul consultărilor, nimeni nu a avut obiecții la proiectul de decizii, ba chiar erau deschiși pentru a-l susține. 

Activitatea face parte din proiectul „Un pas înainte spre dezvoltarea comunității” implementat de A.O. „Pas cu Pas regiunea Sud cu suportul financiar la Fundației Est-Europene în parteneriat cu Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și cofinanțat de Guvernul Suediei. 

La moment nu putem solicita poziția consilierilor care au propus excluderea din ordinea de zi a ședinței acest proiect de decizie, aceștia fiind în ședința Consiliului municipal Cahul. 

Cu alte detalii vom reveni mai pe parcursul zilei.

Această inițiativă nu este una nouă pentru Republica Moldova, bugetarea participativă drept politică publică locală este de mai mulți ani implementată în municipiile Chișinău și Bălți.

Articole similare