Republica Moldova are deocamdată suficiente teste pentru depistarea coronavirusului de tip nou. Asigurările vin din partea ministrului Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu.

Aseară, o mie de teste donate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii au ajuns la Chişinău.

În total, până la această oră, în Republica Moldova au fost efectuate 907 teste pentru confirmarea Covid-19.
 
„Îmi exprim recunoştinţa pentru OMS care aseară la oră târzie a mai livrat un lot de teste pentru RM. Săptămâna trecută, dar şi aceasta am primit un lot de donaţii de teste care vin de la un prestator privat de servicii medicale. Şi mai avem un lot donat de la alt agent economic din sfera de asigurări.  Şi noi am încheiat câteva contrate de livrare a testelor, pe termen imediat sau mediu”, a declarat ministrul Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu.

Sursa: tvrmoldova.md

Toate testele primite sunt certificate de OMS. Totodată, în următoarele zile va ajunge la Chişinău încă un lot cu peste 2500 de teste din China.
Cât despre starea pacienţilor infectaţi de Covid-19, situaţia rămâne deocamdată stabilă. Nu există un progres vizibil a stării de sănătate în cazul celor 12 pacienţi aflaţi în stare gravă. Ministrul Sănătăţii a vizitat şi medicul bolnav de la Spitalul Clinic Republican. Este specialistă in Terapie Intensivă şi a contactat boala în momentul în care intuba un pacient.


 
„Am fost în legătură telefonică cu dumneaei şi ţin să-i mulţumesc, să fac public cazul ei pentru a veni cu un mesaj din partea doamnei: Ajutaţi medicii să vă ajute. Livraţi date veridice atunci când intraţi în contact cu personalul medical. Nu ascundeţi informaţia”, a precizat Viorica Dumbrăveanu.

Cât despre evoluţia geografică a bolii, încet dar sigur, coronavirusul se extinde în toată Republica Moldova. S-au confirmat primele cazuri de îmbolnăvire la Râşcani – 2 la număr, dar şi la Soldăneşti – un caz. Cei mai mulţi bolnavi rămân la Chişinău – 40.

Alţi 17 infectaţi de Covid-19 sunt de la Hînceşti. La Ştefan Vodă şi Căuşeni sunt înregistrate câte 8 cazuri. La Ialoveni şi în stânga Nistrului sunt înregistrate câte 6 îmbolnăviri. La Soroca rămân 5 cazuri, la Anenii Noi – 4, la Sîngerei – 3, la Cantemir – 2. Câte un caz de Covid-19 s-a înregistrat la Basarabeasca, Cahul, Călăraşi, Dubăsari, Floreşti, Leova şi Orhei. 

Dintre toate îmbolnăvirile, 43 sunt de import, iar 66 de cazuri cu transmitere locală. Până la această oră, în Republica Moldova avem 109 cazuri confirmate de coronavirus şi încă 105 cazuri suspecte. Starea de sănătate a peste 27 de mii de persoane izolate la domiciliu este monitorizată de medici.


– Spălați-vă mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
– Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
– Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
– Utilizați masca de protecție doar, în cazul, în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
– Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
– Animalele de companie nu transmit coronavirus.