Pe 23 septembrie, la Cahul demarează cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar pentru Schimbarea Socială MOLDOX.

A doua ediție, pentru iubitorii de film documentar din orașul și raionul Cahul vine cu multe lucruri noi și multe filme documentare de excepție, producție internațională.

Astfel, la deschiderea festivalului, care va avea lor pe 23 septembrie, cu începere de la ora 18:00, la Palatul Culturii „Nicolae Botgros” din Cahul, vor fi proiectate 4 filme documentare de scurt metraj, aduse din arhiva Moldova Film.

 „Cahulenii” este unul dintre filmele care vor fi proiectate la deschiderea MOLDOX, film ce reprezintă cum se construia orașul Cahul în anii 60 – 70 a secolului trecut și oamenii care trăiau atunci. Filmele vor rula sub acompaniamentul Orchestrei Filarmonicii Naționale “Serghei Lunchevici”, dirijor Rotilă Ilie Croitoru. La deschiderea festivalului sunt așteptați totți doritorii, intrarea fiind liberă.

Maxim Cârlan: MOLDOX este cel mai mare festival de film documentar din țară!

Directorul MOLDOX, regizorul cahulean Maxim Cîrlan ne-a vorbit despre ce este nou în acest an la MOLDOX: „Pe drept, MOLDOX este cel mai mare festival de film documentar din țară. Anul acesta vor fi rulate peste 20 de documentare de excepție, majoritatea producție internațională. Ceremonia de deschidere a festivalului va fi una inedită pentru că, în premieră pentru republica Moldova, banda sonoră a filmelor documentare v-a fi asigurată de Orchestra Filarmonicii Naționale “Serghei Lunchevici” dirijată de pământeanul nostru Rotilă Ilie Croitoru. Singure filmele de la deschiderea festivalului reprezintă o valoare istorică pentru țara noastră, pentru orașul Cahul căci va fi prezentat orașul anilor 60-70”.

Silvia Strelciuc: Găzduirea  festivalului MOLDOX în oraşul Cahul este o onoare

„Festivalul internaţional de film documentar MOLDOX a prins rădăcini în oraşul nostru.  Cahul – capitala regiunii de sud, centru universitar, oraşul apelor minerale şi a beciurilor subterane, baştina horelor străbune, un oraş cu o administraţie locală deschisă spre tot ceea ce este nou şi nu în ultimul rând, o localitate cu oameni minunaţi. Toate aceste lucruri le puteţi vedea şi simţi participând alături de noi în cadrul MOLDOX. Găzduirea  festivalului MOLDOX în oraşul Cahul este o onoare, dar şi o responsabilitate foarte mare. Ne dorim ca la această ediţie să avem mai mulţi spectatori, persoane interesate şi oaspeţi din afara oraşului. Şi toate acestea pentru ca împreună să ne conturăm percepţia asupra subiectului de bază abordat – „Puterea” – şi să influenţăm producerea schimbărilor sociale  în comunităţile şi ţara noastră” ne-a declarat Silvia Strelciuc, Directorul Executiv al Centrului CONTACT Cahul .

MOLDOX este un eveniment organizat de către Asociația „MOLDOX”, SVENSKA FILMSTUDION, Centrul CONTACT-Cahul și Asociația pentru Dezvoltare Creativă cu suportul generos al Swedish Institute, Ambasadei SUA în Moldova,  Institutului Cultural Român, Primăriei Municipiului Cahul, Centrului Cultural German Akzente din Chişinău, Goethe-Institut România, Fundației Est-Europeană, etc.

Mai multe detalii despre proiect, echipă, tutori, filme, găsiți pe site-ul oficial al festivalului: www.moldoxfestival.com, pe pagina de Facebook: www.facebook.com/MoldoxFestival. Ne puteți contacta la numerele de telefon 0299 84842, 84843. Ataşat invitaţiei, vă rog să găsiţi şi programul de proiecţie a filmelor.