Publică un anunț
piatasud.md

Parcul de la Ghidro – reîntors la viață

Parcul de la Ghidro – reîntors la viață

Unul dintre puținele parcuri care au mai rămas în orașul Cahul, amplasat în nemijlocita apropiere de Colegiul „Iulia Hasdeu” din Cahul, de mai bine de 10 ani nu a văzut nici greblă, nici topor.

Terenul a ajuns de izbeliște din motiv că cei circa 9 hectare de parc sunt în administrarea Colegiului „Iulia Hasdeu” din Cahul, se află geografic pe teritoriul municipiului, dar administrativ aparține Primăriei Crihana Veche. În toți acești ani atât locatarii sectorului dat cât și acest parc mare se aflau ca între ciocan și nicovală: administrația municipiului nu avea dreptul să efectueze cheltuieli financiare pentru a întreține parcul, administrația Colegiului, cât și Primăria Crihana Veche nu dispuneau de resurse financiare pentru a investi în salubrizarea acestui parc.

Problema „teritorială” rămâne una deschisă căci nu putem compara bugetele și posibilitățile primăriei Crihana Veche cu cea a primăriei Cahul și chiar dacă este dorință de a investi, nu doar în parc ci și în terenuri de joacă, iluminat stradal, salubrizarea zonelor locative etc, de a îmbunătăți traiul cetățenilor, Primăria Cahul nu o poate face legal, chiar și dacă dispune de bani, iar Primăria Crihana vVeche nu o poate face financiar. De aici au de suferit locuitorii cartierului, care trăiesc, votează și plătesc impozite în Cahul, dar de jure sunt ai Crihănii Vechi.

Problema în cauză a fost abordată de mai multe ori, iar autoritățile sunt în permanentă căutare de soluții. Până aleșii locali vor găsi o cale de ieșire din impasul creat, locatarii sectorului în cauză au creat un grup de inițiativă, în cadrul proiectului „Juriul Cetățenesc Local- pentru o guvernare mai responsabilă”  implementat de Centrul CONTACT-Cahul cu suportul financiar al Fundației SOROS-Moldova, i-au chestionat pe cei care nemijlocit trăiesc și activează în zonă, au identificat câteva priorități și au încercat să deschidă ușile autorităților locale pentru a le rezolva.

Una dintre prioritățile identificate de grupul de inițiativă a fost salubrizarea parcului din zonă, parc care a devenit loc de depozitare a gunoiului, mediu favorabil de trai pentru câinii comunitari și pentru ciori.

După lungi discuții și negocieri, autoritățile locale au pornit procedurile legale de inițiere a acțiunilor de salubrizare a zonei, iar acestora li s-au alăturat și Oficiul Teritorial Cahul al Cancelariei de Stat cu toate structurile desconcentrate pentru a porni marea curățenie.

Astfel, pe 13 aprilie, la ora 8:00 a început salubrizarea parcului. Zeci de locatari, angajați ai Colegiului „Iulia Hasdeu”, a primăriilor Cahul și Crihana Veche, OT Cahul al Cancelariei de Stat, și serviciile descentralizate din teritoriu au venit să facă curat pe acele 9 hectare de parc. 

„Atât timp cât comunitatea nu se va implica în problemele care o vizează, nimic nu se va schimba. În luna septembrie am constituit un grup de inițiativă format din locatari și studenți, profesori ai Colegiului „Iulia Hașdeu” din Cahul. Am reușit să chestionăm peste 300 de persoane din regiune astfel am prioritizat problema care o avem astăzi aici. A urmat o serie de discuții cu Primăria orașului Cahul, Primăria satului Crihana Veche pe teritoriul căruia se află acest spațiu verde. Am reușit să adunăm aici peste 100 de persoane astfel încât să începem rezolvarea problemeiidentificate de noi și  să facem zona mai curată sau așa cum ne-am propus în luna septembrie când am creat grupul de inițiativă” ne-a declarat Rita Costandachi, lidera grupului local de inițiativă.

Totodată, doamna Costandachi a ținut să mulțumească Primăriei mun. Cahul, Primăriei Crihana Veche, Oficiului Teritorial Cahul al Cancelariei de Stat, Inspectoratului ecologic de stat și tuturor celor care s-au implicat în procesul de salubrizare a parcului, și a menționat că la începutul lunii mai, elevii colegiului vor continua amenajarea parcului din preajma instituției.

„Nu țin minte dacă în 10 ani ar fi fost făcută o curățenie generală în parc, cu toate că cei 2 angajați ai Colegiului încearcă în permanență să întrețină zona verde doar că e greu în doi să ai grijă de 9 ha de teren” a punctat doamna Costandachi.

Dis de dimineață în parc au venit și tehnica grea și angajați Primăriei Cahul în frunte cu domnul primar Dandiș, care s-au alăturat marii curățenii.

„Suntem parte la o acțiune de salubrizare, unde sunt implicate, practic, toate serviciile desconcentrate din Cahul. Pe de o parte este un parc în care se odihnesc locatarii acestui sector, este și o instituție de învățământ aici. Vreau să mulțumesc tuturor serviciilor desconcentrate care au răspuns apelului și au ieșit la această acțiune de salubrizare. Este o contribuție pentru a avea un municipiu mai frumos și mai curat, cât și o ocazie să consolidăm relațiile de cooperare dintre toate instituțiile pentru binele cahulenilor, comoditatea celor care trăiesc aici. Avem obiectivul de aservi cetățenii prin activitatea noastrăși sigur că trebuie să dăm un bun exemplu pentru cetățeni. Sunt implicați în procesul de salubrizare a zonei și locatarii, fapt care mă bucură,căci îi doare inima pentru mediul în care trăiesc„ ne-a declarat Nicolae Dandiș, Primarul Municipiului Cahul.

Pe de altă parte Elena Daud, reprezentata Guvernului în Teritoriu  ne-a declarat: „Astăzi , au fost mobilizate toate serviciile publice desconcentrate din orașul Cahul pentru a participa la curățirea parcului din zonă, sa contribuim și noi la un mediu mai curat din orașul nostru, pentru copiii noștri. Sper să reușim astăzi să îndeplinim ceea ce ne-am propus”.

Zeci de tone de deșeuri, frunze uscate, și crengi rupte de intemperia din primăvara anul trecut au fost evacuate din parc, la curățarea zonei fiind implicată și tehnica grea.

„Vreau să aduc sincere mulțumiri tuturor locatarilor care de fapt au fost inițiatorii acestei acțiuni, să mulțumesc ambilor primari, pentru că împreună au dovedit că se poate de făcut lucruri frumoase și bune în municipiul nostru. Dăm dovadă că putem face un lucru bun, salutabil, iar noi în calitate de ecologiști suntem numai pentru ca astfel de aceste lucruri frumoase să se întâmple. Au parvenit adresări cât de la ONG-uri cât și de la cetățenii municipiului Cahul ca să deblocam un pic ceea ce ține de curățarea copacilor, tăierea lor” ne-a comunicat Vladimir Moldovanu Șeful Agenției Ecologice de Stat Cahul.

Alături de funcționarii publici, pentru a da o mână de ajutor au venit și polițiștii din Cahul, și anume conducerea Inspectoratului de Poliție. Maiorii și Coloneii cot la cot cu cetățenii au cărat crengi și au dat cu grebla. 

„Am reacționat la aceasta chemare, împreună cu subalternii am venit în parc pentru a efectua curățenia și pentru a face un mediu mai curat în orașul nostru. Chiar dacă avem un program zilnic foarte încărcat, am găsit timp și resurse pentru a veni și a face curat în acest parc” ne-a comunicat Sergiu Costandachi, șeful adjunct al Inspectoratului de Poliție Cahul.

Acțiunea de salubrizare a zonei parcului din cartierul Ghidro a orașului reprezintă situația când indiferent de cine este responsabil juridic să întreprindă anumite acțiuni, chiar dacă este o problemă la mijloc care nu permite legal să te implici, la solicitarea cetățenilor, funcționarii pot să găsească un numitor comun și să acționeze împreună. Mult contează atitudinea oamenilor care trăiesc într-o comunitate și dorința acestora de a face comunitatea mai curată, mai sigură și mai bună.

Articole similare