Reţinerea a avut loc în zona de competenţă a Sectorului Poliţiei de Frontieră Valea Marea, urmare a filării acestora şi bunei cooperări între instituţiile de resort.

Poliţiştii de frontieră în comun cu angajaţii Centrului Antiterorist al Serviciului de Informaţii şi Securitate şi în cooperare cu Procuratura mun. Chişinău oficiul principal au neutralizat planurile a patru cetăţeni ai Afganistanului, printre care doi minori, care intenţionau să ajungă ilegal în una din ţările Uniunii Europene, transmite tvrmoldova.md 

Conform unei informaţii operative privind intenţiile unor familii de cetăţeni străini, de a traversa clandestin frontiera moldo - română, împreună cu copii minori de vârstă fragedă, reprezentanţii Centrului Antiterorist al SIS au întreprins acţiuni de cercetare pe acest caz.

În repercursiunea valorificării informaţiilor deţinute în comun cu Poliţia de Frontieră şi sub coordonarea Procuraturii mun. Chişinău, s-a aflat data când prima familie formată din doi maturi şi doi minori (17 şi respectiv 2 ani) urma să părăsească teritoriul Republicii Moldova. Mai mult, ca urmare a complexului de acţiuni procesual penale desfăşurate s-a stabilit că unii cetăţeni străini după ce ajung ilegal pe teritoriul naţional solicită ulterior azil politic.

Astfel, conform atribuţiilor de serviciu a instituţiilor responsabile s-a decis de a preveni comiterea infracţiunii prevăzute de art. 362 al. 1 Cod Penal, cât şi a exclude orice risc în adresa copiilor minori legat de eventuala tentativă de transportare ilegală peste râul Prut.
Ca rezultat, membrii familiei de origine afgană a fost stopati în zona de frontieră şi anume în proximitatea satului Costuleni, raionul Ungheni.

Audiaţi, cetăţenii au comunicat că oraşul de origine al acestora este cu o prezenţă mare a elementelor teroriste, iar unele rude s-au confruntat deja cu astfel de riscuri. Pentru a ajunge în România aceştia trebuiau să achite fiecare câte două mii de euro, însă ţara de destinaţie era Germania. De asemenea, s-a constatat că inclusiv minorul de 17 ani, anterior a mai încercat să traverseze ilegal hotarul moldo-român. 

În această ordine de idei Poliţia de Frontieră, Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Procuratura municipiului Chişinău intervine cu un mesaj către cetăţenii care au intenţia de a comite infracţiuni similare să refuze în favoarea excluderii oricărui risc la adresa lor, cât şi a membrilor familiilor, inclusiv celor minori.

Sperăm că v-a plăcut știrea! Ziuadeazi.md este singura sursă independentă de știri din Cahul care încearcă zilnic să vă informeze despre ceea ce se întâmplă aici, la Cahul. Susține echipa ziuadeazi.md. Contribuția voastră lunara ne-ar ajuta să ne extindem și să oferim conținut informativ de calitate din și despre Cahul. Vă mulțumim!.