Tradițional, pe 9 mai, în orașul Cahul au loc un șir de evenimente consacrate Zilei Europei.

În acest an, principalele activități sunt organizate de Centrul CONTACT-Cahul în parteneriat cu primăria municipiului Cahul, cu sprijinul financiar al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, în cadrul programului Național „Cahul – Capitala Tineretului 2018”.

Astfel, ziua va începe cu o conferință dedicată tinerilor, cu tema „Viitorul european pentru tinerii cahuleni”. Evenimentul va demara la ora 11:00, în incinta Consiliului raional Cahul, etajul II.

Cu începere de la ora 13:00, în Piața Independenței din Cahul sunt așteptați amatorii sportului la Euro Velo Marathon.

Iar pe 13 mai, tot în Piața Independenței, este anunțat un mega concert susținut de Angry Band și Jenny Sârbu, care va începe la ora 19:00.

Precizăm că pe continentul european, Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Sunt două date pentru sărbătorirea acestei zile: 5 mai pentru Consiliul Europei și 9 mai pentru Uniunea Europeană (UE). Pentru UE, această zi este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman.

Prin această declarație, Robert Schuman a propus unirea industriilor de oțel și cărbuni a Franței, Germaniei de Vest și a altor state, ducând la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului. Acest eveniment fiind considerat un moment fundamental în istoria Europei.

Parlamentul European a recunoscut oficial ziua de 9 mai ca sărbătoare oficială în octombrie 2008.