Peste o mie de hectare de teren agricol de pe lunca râului Prut din raionul Cahul sunt inundate, iar proprietarii nu pot prelucra pământul de mai bine de zece ani.

Potrivit prime.md agricultorii spun că de vina sunt cei de la Agenţia Apele Moldovei, care de mai multe decenii nu au efectuat lucrari de curăţare a sistemului de drenaj. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii, în gestiunea căruia se află această instituţie, susţin că pentru a soluţiona problema sunt necesare aproximativ 7 milioane de dolari. 

Ecaterina Vulpe administrează peste 1.200 de hectare de pământ, o bună parte dintre care sunt inundate. Femeia spune că anul trecut a fost nevoită să investească aproape 130 de mii de lei pentru a pompa apa de pe terenurile pe care le deţine.

"Trei milioane de cuburi de apa stau în pericol de a ne inunda, aici sunt inundate 20 de hectare. Noi acum suntem în pragul lucrărilor de primăvară şi noi nu putem efectua lucrări fiindcă stăm cu frica în spate. Apa nu aşteaptă, ea mâine şi duşe, îneacă", a zis agricultoarea Ecaterina Vulpe.

Într-o situaţie similară se află şi Anatolie Postu, care deţine o fermă de vite. Bărbatul susţine că nu are cu ce-și hrăni animalele după ce terenul agricol pe care creştea furaje a fost inundat.

"La mine din vreo 18 hectare, practic la vreo 2 şi jumătate sunt practicabile. Restul sunt în stare că nu le putem munci, nu putem băga tehnica că se scufundă în apă", a spus agricultorul Anatolie Postu.

În pragul disperării a ajuns şi Alexandru Mocanu, care timp de mai mulţi ani a cultivat legume pe 15 hectare. Acum bărbatul priveşte neputincios cum afacerea, care pe timpuri înflorea, i se duce pe apa sâmbetei.

"Aici era o gradina nemaipomenita, aprovizionam și în oraș. La timpul de faţă, toată investiţia noastră s-a dus la zero. S-a înecat, am rămas cu pământul distrus", a zis agricultorul Alexandru Mocanu.

Pentru că nu au fost prelucrate la timp, cele peste 1000 de hectare inundate s-au transformat în stufăriş. Acum o săptămână, vegetaţia uscată a luat foc, iar flăcările au cuprins o suprafaţă de peste 25 de hectare, prejudiciind atât flora, cât şi fauna din zonă.

Pentru ca pământurile să poată fi prelucrate din nou, terenurile trebuie desecate, iar canalele de drenaj curăţate, susţin specialiştii.

"Noi acuma am alocat 100 de mii de lei, primăria oraşului 35 de mii , primăria localităţii Roşu a alocat 15 mii de lei pentru ca putem să soluţionăm problema la faza actuală, dar nu este una de lungă durată", a spus preşedintele raionului Cahul, Ion Groza.

Potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, pentru curăţarea sistemului de drenaj e nevoie de cel puţin 7 milioane de dolari. Reprezentanţii instituţiei propun mai multe soluţii pentru agricultori.

Reprezentanţii de la Ministerul Agriculturii susţin că vor merge săptămâna viitoare la Cahul pentru a găsi împreună cu fermierii şi autorităţile locale o soluţie optimă.