Proiectele în infrastructură care sunt în derulare, sau se află la etapa de licitaţii, vor continua şi în anul 2020.

Despre acest lucru a anunţat premierul Ion Chicu după şedinţa comună din această dimineaţă cu preşedintele Igor Dodon şi speakerul Parlamentului Zinaida Greceanîi.

„Drumurile, care deja se află în lucru, lungimea cumulativă a acestora este de 426 de km, cu un cost total de 319 milioane de euro. Aici vizăm 208 km, costul lucrărilor 116 milioane de euro. Este vorba de traseul Hînceşti-Leova-Cahul, coridorul Dobruşa- Scorţeni, coridorul Pîrliţa- Nisporeni, coridorul R3 Costeşi-Ţipala. Sunt proiecte finanţate prin intermediul BERD şi Băncii Mondiale. Vom intensifica controlul, verificarea, monitorizarea astfel încât să fie realizate în termen. Vom discuta cu companiile, le vom atenţiona şi le vom asigura sprijinul necesar”, a declarat prim-ministrul Ion Chicu, transmite trm.md

O altă prioritate pe agenda Guvernului sunt şi proiectele care necesită doar identificare mijloacelor financiare. 

„A treia categorie, lista sectoarelor pentru care există proiecte tehnice, ready-to-go, pentru care este necesar de identificat mijloace financiare. Anume aceste sectoare sunt vizate de noi atunci când spunem că vom atrage mijloace financiare anul viitor. Vorbim de 420 de km, costul total de 333 de milioane de euro. În special este vorba de unele sectoare pe traseul Chişinău-Cimişlia-Comrat-Giurgiuleşti, traseul Criva-Bălţi, drumul de centură al municipiului Chişinău, drumul R13 Bălţi-Floreşti, Codru Nou-Soroca-Unguri-Frontiera cu Ucraina, Hînceşti-Leova-Cahul-Giugiuleşti şi alte câteva sectoare”, a precizat prim-ministrul.

În cea de-a patra categorie, sunt sectoarele de drum la care au fost identificate probleme şi necesitatea reparaţiei, însă care, deocamdată nu ai nici proiecte tehnice nici nu sunt identificate surse de finanţare.

„A patra categorie-sectoare pe care le-am identificat, inclusiv datorită studiului finanţat de partenerii noştri, pentru care la etapa actuală nu avem proiecte tehnice. Este vorba de 786 de km, costul estimativ de 742 milioane de euro. Aici vorbim de alte sectoare pe drumul centură al municipiului Chişinău, vorbim de alte sectoare Criva-Bălţi, sectorul Chişinău-Porumbeni de pe traseul Chişinău-Giugiuleşti, Leuşeni-Chişinău-Dubăsari”, a precizat Chicu.

Potrivit prim-ministrului, Republica Moldova are nevoie de aceste investiţii în următorii 2-3 ani şi, Guvernul, va căuta diferite modalităţi de finanţare. În acest scop, declară Chicu, Chişinăul a şi început discuţiile cu Moscova în vederea unui credit de 500 de milioane de dolari din partea Rusiei. Discuţiile sunt la etapa finală şi premierul speră că banii vor începe să ajungă în Republica Moldova la începutul anului vitor.

În alt context, Ion Chicu a anunţat că va efectua o vizită la Kiev în luna decembrie, unde va participa şi la Summit-ul GUAM. De asemenea, el a reiterat că l-a invitat pe omologul său de la Bucureşti într-o vizită la Chişinău.


Sperăm că v-a plăcut știrea! Ziuadeazi.md este singura sursă independentă de știri din Cahul care încearcă zilnic să vă informeze despre ceea ce se întâmplă aici, la Cahul. Susține echipa ziuadeazi.md. Contribuția voastră lunara ne-ar ajuta să ne extindem și să oferim conținut informativ de calitate din și despre Cahul. Vă mulțumim!.