În R.Moldova a fost înregistrat primul caz de infectare cu COVID-19 a unui angajat al Armatei Naționale. Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de către Alexandru Pînzari, ministrul Apărării.

Contactat telefonic, Alexandru Pânzari, ne-a comunicat că este vorba despre o militară a Brigăzii nr.3 Infanterie Motorizată „Dacia” din Cahul, transmite deschide.md.

„Primul test, făcut acum câteva zile, a arătat că ea este infectată pozitiv cu COVID-19, însă a mai făcut un test repetat și se așteaptă rezultatele”, a precizat Pînzari.


Pânzari a evitat să ne spună mai multe detalii despre acest caz, însă ne-a asigurat că starea de sănătate a subalternei este satisfăcătoare, se simte bine, și că în cadrul unității militare în care activează aceasta au fost luate toate măsurile de rigoare pentru combaterea și prevenirea răspândirii noului tip de coronavirus. 

Amintim că în raionul Cahul, din cele 12 cazuri confirmate, 8 cazuri de infectare cu COVID-19 sunt cazuri cu transmitere locală.

Totodată, potrivit datelor oficiale privind situația la zi, în raionul Cahul, rămân sub supraveghere medicală 694 de persoane, și doar un caz tratat.– Spălați-vă mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
– Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
– Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
– Utilizați masca de protecție doar, în cazul, în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
– Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
– Animalele de companie nu transmit coronavirus.