La 16 octombrie 2018, în incinta Liceului Teoretic ”M. Eminescu” din satul Slobozia Mare, raionul Cahul, Centrul Contact-Cahul a organizat un exercițiu de simulare a procesului de vot.

La proces au participat elevii claselor superioare care au atins majoratul și vor participa la următoarele alegeri pentru prima dată.

Pentru tineri, această activitate a fost foarte captivantă și instructivă. Implicarea reprezentanților Comisiei Electorale Centrale (CEC), PNUD/Moldova și Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) în desfășurarea evenimentului a contribuit la mult la atingerea scopului.

Tinerii au simulat activitatea unui birou electoral din ziua alegerilor, modul de amplasare a urnelor, comisiei electorale a biroului electoral, modul de lucru al observatorilor, dar au simulat și procedura de vot.

Această activitate vine să asigure educația electorală a celor care vor merge pentru prima dată pe 24 februarie la urne pentru a participa la Alegerile Parlamentare. Astfel de exerciții devin necesare în situația când Republica Moldova a trecut de la sistemul electoral proporțional la cel mixt, ori cetățenii trebuie să cunoască ce îi așteaptă pe 24 februarie la urnele de vot.

Pe 20 iulie, Parlamentul Republicii Moldova votează modificările la Codul Electoral prin care este modificat sistemul electoral din cel „proporțional” în cel „mixt”.

Astfel, Alegerile Parlamentare din 24 februarie 2019, vor avea loc după noul sistem care presupune că 50 de deputați vor fi aleși în baza listelor de partid, iar 51 de deputați vor fi aleși din circumscripțiile uninominale: 48 în Moldova și 3 în străinătate.

Raionul Cahul este împărțit în 2 circumscripții uninominale: CU nr. 42 Cantemir și CU nr. 43 Cahul.

Circumscripția Uninominală nr. 42 Cantemir include 10 localități din raionul Cantemir, inclusiv orașul Cantemir și 26 de localități din raionul Cahul. Numărul total al alegătorilor pentru această circumscripție uninominală este de 59680.

Circumscripția Uninominală nr. 43 Cahul include 11 localități, inclusiv municipiul Cahul, cu un număr total de alegători de 60726.

Exercițiul de simulare a votului se desfășoară în cadrul proiectului ”Aleg și eu - e dreptul meu!”, implementat de Centrul Contact-Cahul în cadrul Proiectului “Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.”