Constantin Boeștean (57 de ani) este colonel de poliție în rezervă și conferențiar universitar. Predă la Universitatea de Educație Fizică și Sport.

Pe parcursul carierei sale, a deținut mai multe funcții în cadrul Ministerului de Interne, iar o perioadă de peste un an (2006 – 2007) a deținut funcția de rector/comandant al Academiei de Poliție ”Ștefan cel Mare”.

În declarația de avere și interese personale depusă la CEC Boeștean Constantin indică un salariu obținut din activitatea didactică de puțin peste 143 mii lei, pentru anii 2017-2018, salariu obținut de la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport.

Totodată, candidatul ACUM declară și o pensie de aproximativ 8 mii de lei lunar și 6 terenuri agricole dobândite prin moștenire în anul 2013. Suprafața cumulativă a terenurilor este de circa 1,14 ha valoarea lor indicată în declarație cumulativ ajunge la 10800 lei.

Totodată, în declarația pe venit domnul Boeșten indică 3 imobile a cărui proprietar împreună cu soția ar fi. În anul 1997 acesta a privatizat un apartament de 53,60 m2, valoarea indicată a căruia este de 911,74 lei.

În anul 2004, familia Boeștean achiziționează un alt apartament de 85,80 m2, printr-un contract de investire în spațiul  locativ valoarea căruia este de peste 258 mii lei iar în anul 2013 domnul Constantin Boeștean intră în drepturile de moștenire asupra unei case de locuit de 88,50 m2 a cărei valoare este de circa 62 mii lei.

Tot în declarația pe venit, domnul Boeșten indică proprietatea asupra 2 autoturisme de model Mercedes E220 (a.f. 2002) și Ford Fiesta (a.f. 2011) a cărui proprietar a devenit în anul 2006 și respectiv 2012. Valoarea indicată a automobilelor este de 195 mii lei și respectiv 165 mii lei.

De asemenea domnul Boeșten declară cota parte de 66% din capitalul social al unei întreprinderi a cărei gen de activitate este „Activitatea particulară de pază și detectiv”.

Potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat, citate de către moldovacurată.md  partenerul de afaceri al lui Boeștean (66%) în această companie este fostul premier Vasile Tarlev (34%). Compania este înregistrată pe adresa  str. Vlaicu Pârcălab 63. Inițial, la creare, compania a avut trei fondatori. Cel de-al treilea, Eugeniu Purcica, a fost anterior reprezentant la CEC al Blocului Șelin-Formuzal.

Contactat de reporterul Campaniei pentru un Parlament Curat, Boeștean a confirmat că este partener în această companie cu fostul premier, dar afirmă că SRL-ul nu a activat nici o zi, din cauza lipsei resurselor financiare. ”Noi ne gândim să închidem compania. Nu a activat nicio zi. Purcica s-a retras mai demult din companie. Îl cunosc de atunci când ne-am asociat”, ne-a declarat candidatul, precizând că nu îl leagă nicio relație specială nici de Tarlev, nici de Purcica.

Tot în articolul de pe moldovacurată.md, sunt indicate și 2 cazuri în care domnul Boeștean a intrat în conflict cu oamenii legii. în 2016 când a fost reținut de polițiști pe motiv că ar fi fost beat la volan, iar domnul Boeștean ar fi refuzat să treacă testul la alcoolemie. Pe cazul dat nu a mai fost pornit dosar penal și nici nu a mai ajuns în instanță. În 2017 Direcţia Generală Ordine Publică a IGP a MAI i-a adresat o scrisoare lui Boeștean prin care îl informează că îi este suspendat dreptul de deţinere, de port sau de folosire a armelor. La 15 septembrie, la domiciliul lui Boeştean au descins trei angajaţi ai Inspectoratului Naţional de Poliţie, sectorul Râşcani, care au somat proprietarul să predea arma. Ulterior, Boeștean a contestat în judecată decizia MAI, dar cererea sa a fost respinsă de prima instanță.

Constantin Boeștan este candidatul Blocului Electoral „ACUM Platforma Da Pas” pe circumscripția uninominală 42 Cantemir nr. 5 în buletinul de vot.

>