La data de 26 februarie, la Cahul a avut loc un atelier de informare privind modalitatea de aplicare a proiectelor la Programul Operațional Comun România – republica Moldova 2014-2020.

La atelier au participat reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale și a administrațiilor publice locale din regiune. Organizatorii au prezentat specificul cererii proiect ce urmează a fi depusă și domeniile de bază la care urmează să se refere cererile aplicanților.

„Este prima sesiune de informare pe care o avem în Republica Moldova și am început din sud. Astăzi ne-am îndreptat atenția să prezentăm obiectivele programului, alocările financiare care sunt foarte importante și câte un pic din informațiile generale care trebuie să le urmărească potențialii beneficiari de aici. Programarea actuală este puțin diferită de cea trecută, multe lucruri s-au îmbunătățit” ne-a declarat Silvia Prichici, Secretariatul Tehnic Comun.

Pe de altă parte, Valeriu Ajder, care reprezintă Agenția de colaborare transfrontalieră și integrare europeana din Cahul ne-a comunicat că acest atelier de informare este foarte util pentru potențialii solicitanți de finanțare: „Informația a fost foarte utilă pentru că documentația care este prezentată e foarte detaliata, dar oricum sunt multe lucruri specifice care diferă de celalalt program și e importat să știm din timp problemele care pot apărea. Suntem acum în discuții cu potențiali parteneri din regiune, sunt mai multe proiecte la care putem să depunem. Noi putem prin acest program să atragem niște fonduri pentru a rezolva anumite probleme stringente pe care le avem. Programul finanțează proiecte inclusiv de infrastructura: drumuri sănătate etc.”.

Programul Operaţional Comun România - Republica Moldova 2014-2020 se adresează zonei aflate la frontiera dintre România şi Republica Moldova, şi va contribui la atingerea obiectivului general al Instrumentului European de Vecinătate: evoluţia către o regiune de prosperitate şi bună vecinătate, realizată prin acţiuni de cooperare transfrontalieră în beneficiul statelor membre şi nemembre ale UE care se învecinează.

Aria de cooperare a programului este România, judeţele: Botoșani, Iași, Vaslui , Galați; Republica Moldova , întreg teritoriul

Bugetul programului: 89.1 milioane euro (89.1 milioane buget total – dintre care 81 milioane finanțate de UE prin Instrumentul European de Vecinătate – ENI și 8.1 milioane euro cofinanțare asigurată de statele partenere)

Obiectivele programului sunt: Sprijin pentru educaţie, cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare; Promovarea culturii locale și protejarea patrimoniului istoric și Provocări comune în domeniul siguranţei şi securităţii.