Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) a prezentat primul raport de monitorizare a alegerilor locale generale 2019 din perspectiva egalității de gen.


Raportul a fost prezentat de Alina Andronache, experta Centrului, care a punctat că societatea din R. Moldova încă preferă bărbații pentru anumite funcții elective.

„Cu cât mai mare e funcția, cu atât mai mult alegătorii sunt predispuși să susțină bărbații. Ponderea femeilor candidate a crescut în ultimele scrutine cu 5% față de 2015. Nu se schimbă mult tendința. Femeile rămân a fi subreprezentate. Abia în 2021 ne putem aștepta ca 40% din femei să candideze la funcția de primar în localități. Partidele politice care sunt responsabile pentru a desemna candidații,  nu se grăbesc să desemneze femei. Ponderea totală este de 27,1% față de 73% bărbați candidați la Primării. Un singur partid a respectat cota de 40% – Partidul Șor, urmat de ACUM – 28,2%, PDM – 27,5%, PN – 26,8%, PSRM – 25,5%, PL- 23,9% etc. La nivel de raioane, cele mai multe candidate femei sunt în Anenii Noi, Sângerei, Edineț, Fălești și Cahul”, a spus Alina Andronache.

Potrivit expertei, cu cât mai mare e circumscripția, cu atât mai puține femei se regăsesc în funcția de primar, transmite tribuna.md

Sperăm că v-a plăcut știrea! Ziuadeazi.md este singura sursă independentă de știri din Cahul care încearcă zilnic să vă informeze despre ceea ce se întâmplă aici, la Cahul. Susține echipa ziuadeazi.md. Contribuția voastră lunara ne-ar ajuta să ne extindem și să oferim conținut informativ de calitate din și despre Cahul. Vă mulțumim!.