Zilele acestea, pe podgoriile din raionul Cahul, a început recoltarea strugurilor de soiuri tehnice.

Anul acesta, tot procesul de recoltare este pus în pericol, agricultorii fiind nemulțumiți de prețul de achiziție a strugurilor  oferit de către fabricile de vinuri.

Pentru unii, mai ieftin ar fi să lase recolta pe câmp decât să o vândă la preț de nimic. Despre problemele cu care se confruntă am discutat cu un grup de agricultori din s. Tătărăști, raionul Cahul. I-am găsit pe câmp, recoltând poama.

Anatolii Moiseenco din s. Tătărăși, raionul Cahul deține 6,5 hectare de plantație de viță de vie. Pentru a vinde poama a traversat în lung și lat zona de sud a țării, în speranța că va găsi un preț mai bun pentru strugurii săi, dar în zadar. Acesta ne spune că fabricile de vinuri au stabilit aceleași prețuri la achiziționarea poamei, un preț care nu le permite să acopere cheltuielile și investițiile din acest an.

„Am doua întrebări către Ministerul Agriculturii.  Prima: ce să facem cu roadele anului 2019, avem roadă foarte frumoasă , nu avem unde o realiza. O primesc aici pe loc, intermediarii, cu 2 lei. E bătaie de joc! Majoritate dintre noi au luat și credite, toata baza noastră a fost în acești struguri. Cu doi lei nu facem nimic.  Noi trebuie să ne ducem din altă bancă să luăm credit pentru  a recolta poama de pe deal. A doua întrebare: ce să facem noi în prezent? Să o scoatem (plantația n.r.), unde să plecam noi, ce să facem noi. Să plecăm după anul nou, să începem să o prelucrăm sau:  oameni buni, tăiați tot și fugiți care si unde poate” s-a adresat agricultorul către conducerea ministerului de ramură.

Agricultorii declară că pentru un hectar de viță de vie, doar pentru a o stropi împotriva bolilor au nevoie de circa 1300 de lei, doar pentru procurarea substanțelor chimice. Pe parcursul anului, plantația urmează a fi stropită de circa  5-7 ori cel puțin.

„De ce nu se poate de făcut un preț stabil, să joace între 10 și 20 bani. Eu știu că merg la curățat la vie știind că este un preț stabil, un plafon minim. Eu încep să culeg via, dar nu ies cu nimic. In fiecare an stăm și ne gândim:  poate va fi mai bine… Am avut si guvern vechi, avem și nou, ne adresam… e rușine pentru așa preț mizerabil. Dați preț țăranului, că am rămas o mână de oameni, dar nu suntem prețuiți. De ce nu s-ar putea ca oamenii care vor și care muncesc să fie ajutați?” a punctat Anatolii Moiseenco.

Ion Rahubencu, un alt producător de struguri din s. Tătărăști spune că este pensionar tânăr cu doar 1000 de lei pensia, iar plantația pe care o deține este unica sursă de existență.

„ Am ajuns până acum ca oamenii strâng câte 7-8 tone de struguri și nu au unde să o vândă. Fabricile de vinificație primesc la un preț extraordinar de mic, și nu ajunge nu doar să acoperi cheltuielile, dar și măcar să achiți lucrătorii la cules la vie. Oamenii gem, nu au cu ce întreține familiile. Fiecare gospodar care are pe cineva mai tânăr îl trimite peste hotare pentru a întreține familia. Fabrica de vinificație a primit un soi de poamă cu 3 lei, iar după ce nu mai era nici un strugur de acest soi au ridicat prețul la 4,20 lei per kg.. Asta nu-i luat în râs? Își bat joc de țăranul acela. Nu poate să stea 3 săptămâni strugurele pe câmp până vor oferi un preț mai mare” ne-a comunicat Ion Rahubencu.

Totodată, agricultorul menționează că se simte faptul că procesatorii s-au înțeles între ei cu ce preț vor recepționa anul acesta poama tehnică pentru ca această ocupație să fie rentabilă, prețul minim de achiziționare a strugurilor ar urma să fie de circa 5 lei per kg. 

„Oamenii din sudul Moldovei mor de foame, daca o sa fie așa și mai departe” a punctat Ion Rahubencu.

Petru Donea este din s. Huluboaia, are 2,5 hectare de poamă. Costurile de prelucrate unui singur hectar de plantație ajung la 11-12 mii de lei.

„Am recoltat 10-15 tone la hectar, plătești impozitele pe venit și nu ai rămas cu nimic. În alt an, nu mai face sa te apuci de prelucrat. Noi dacă lăsăm aici producția noastră moare toată lumea de beție. Daca prețul nu se schimbă la fabrică am de gând nici să nu o culeg. Am dat atâția bani ca să o cresc… Statul poate să ne ofere, măcar 2 lei la kg așa cum s-a făcut în 2014” ne declară Petru Donea.

În raionul Cahul sunt peste 12400 hectare de plantații de viță de vie, iar numărul acestora scade în fiecare an cu 300 - 400 de hectare. Potrivit lui Vlad Cășuneanu, vicepreședinte de ramură a raionului Cahul, aceasta se datorează faptului că viile sunt bătrâne sau că agricultorii sunt dezamăgiți de activitate și renunță la aceasta.

„Prețurile care sunt oferite de procesatorii din raionul Cahul sunt derizorii. Avem stabilite de comitetul de filieră a ministerului agriculturii prețuri recomandate:  Izabela - 2,5 lei , la alte soiuri de struguri prețul ajunge și la 4,7 lei per kg. Aceste plafoane nu sunt respectate de către procesatori căci sunt niște prețuri recomandabile” menționează domnul Cășuneanu.

De asemenea, Vlad Cășuneanu menționează că cu astfel de probleme se confruntă și producătorii strugurilor de masă. Dacă anul trecut anumite soiuri erau comercializa te cu până la 14 lei per kg, iar cumpărătorii veneau pe teren, anul acesta nu unii producători nu au vândut nici o mașină de poamă.

Totodată, domnul Cășuneanu consideră că situația este creată din cauza că fabricile de vinificație deja dețin plantații de viză de vie proprii, astfel, sunt asigurate cu materie primă.

Recoltarea strugurilor de viță de vie, în raionul Cahul, continuă.

Sperăm că v-a plăcut știrea. Ziuadeazi.md este singura sursă independentă de știri din Cahul care încearcă zilnic să vă informeze despre ceea ce se întâmplă aici, la Cahul. Susține echipa ziuadeazi.md!Contribuția voastră lunara ne-ar ajuta să ne extindem și să oferim conținut informativ de calitate din și despre Cahul. Vă mulțumim!.