Scandal în domeniul sănătăţii din România.


Pe parcursul unui deceniu, o companie farmaceutică din Slovenia a mituit zeci de doctorii români pentru ca aceştia să prescrie pacienţilor medicamentele lor. Jurnaliştii români de la libertatea.ro au făcut rost de o serie de documente ale firmei, care demonstrează acest fapt.  

În fișiere se regăsesc numele medicilor, judeţele în care aceştia activează, numărul preparatelor pe care le-au prescris şi recompensa pe care au primit-o.

Dacă îşi îndeplineau targetul, doctorii primeau 10 la sută din valoarea reţetelor. Banii ajugeau la medici sub diferite forme. Îi primeau în mână de la reprezentanţii de vânzări ai companiei, prin contracte de sponsorizare, deplasări de serviciu sau chiar vacanţe. În ultimii ani, medicii şi reprezentanţii companiei se întâlneau în special la mese rotunde, unde erau plătiţi ca speakeri.

Potrivit jurnaliştilor români, firma slovenă avea pe cineva la Ministerul Sănătății și la Casa de Asigurări și primea, pe sub mână, lista secretă în care apar toți medicii şi medicamentele pe care le-au prescris.

Unul din preparatele companiei, folosit mai ales în tratamentul bolii Alzheimer, se afla pe lista celor compensate, generând anual cheltuieli imense pentru statul român.

Producătorul de medicamente din Slovenia are o prezenţă în peste 30 de țări, cu afaceri de 1,33 miliarde de euro în 2018.

Firma are sediu şi în România, dar conducerea acesteia a refuzat să comenteze acuzaţiile.

Sursa: publika.md


Sperăm că v-a plăcut știrea! Ziuadeazi.md este singura sursă independentă de știri din Cahul care încearcă zilnic să vă informeze despre ceea ce se întâmplă aici, la Cahul. Susține echipa ziuadeazi.md. Contribuția voastră lunara ne-ar ajuta să ne extindem și să oferim conținut informativ de calitate din și despre Cahul. Vă mulțumim!.