Ion Roşca, Şef adjunct al Inspectoratului de Poliţie Cahul a făcut aceste declaraţii în cadrul emisiunii „inDIRECT” din 6 iunie 2014.

În cadrul emisiunii s-a discutat despre fenomenul corupţiei în sistemul afacerilor interne iar, Ion Roşca a menţionat că acest viciu trebuie stârpit din organele de interne din cauza că acesta nu ne face faţă şi ştirbesc imaginea organelor afacerilor interne în faţa societăţii.

Totodată, Şeful adjunct al IP Cahul a precizat că timp de 8 ani de când activează au fost înregistrate 2 cazuri de corupţie în rândurile angajaţilor IP Cahul.

„În 2013  un angajat al Secţiei poliţie rutieră a primit 2 mii lei de la un cetăţean pentru neexpedierea unui caz contravenţional în instanţa de judecată. Cauza penală este în instanţă şi urmează să se expună în baza probelor acumulate. Un alt caz a avut loc în 2014. Un ofiţer de urmărire penală a extorcat şi a primit mită 350 euro, cazul a fost finisat şi expediat în instanţa de judecata, de către organul de urmărire penală a Centului Anticorupţie” a precizat domnul Roşca.

Acesta a mai declarat că, zilnic sunt petrecute convorbiri cu subalternii cu scopul de a preveni cazurile e corupţie.

„Fiecare colaborator  ar trebui să realizeze că este o chestie foarte negativă care acţionează asupra sa negativ, asupra întregului efectiv a IP şi aşa chestii nu trebuie să persiste, trebuie să uite despre faptul ca sa ceara sau să primească mită” a punctat domnul Roşca.

Spre finalul emisiunii, Şeful adjunct al IP Cahul a specificat că Poliţia este un organ care stă de veghe pentru ocrotirea drepturilor şi intereselor populaţiei iar, daca mai există cazuri în care poliţiştii nu îşi onorează obligaţiunile de serviciu şi încalcă legea, acesta roagă cetăţenii să contacteze conducerea IP Cahul

„Conducerea IP Cahul, care activează la ziua de azi este aptă pentru a exercita atribuţiile de serviciu pentru a apăra drepturile dumneavoastră şi vă asigur că orice caz de încălcare a drepturilor dumneavoastră de către colaboratori vor fi toate sub aspectul legii vizate de către noi şi persoanele vor fi sancţionate şi veţi primi răspunsuri clare asupra fiecărui caz în parte” a declarat domnul Roşca.

Articolul dat a fost elaborate în cadrul Proiectului „Prevenirea creşterii nivelului corupţiei în or. Cahul” care este implementat de AO AXIS cu suportul financiar al Fondului Naţiunilor Unite pentru Democraţie prin intermediul Fundaţiei Est-Europene.