Un proiect de lege privind finanțele publice locale a fost votat de Parlament în prima lectură.

Proiectul prevede modificarea mărimii defalcărilor de la impozitul pe venit al persoanelor fizice pentru bugetele satelor (comunelor) – până la 100% și orașelor (municipiilor) – până la 50%, precum și o nouă sursă de formate a bugetelor locale – defalcări de la impozitul pe venitul persoanelor juridice, în volum de 50% din volumul colectat.

Peste 14 milioane de lei mai mult la bugetul municipiului Cahul

Dacă legea va fi aprobată în a doua lectură, anual, în bugetul municipiului Cahul urmează să ajungă adăugător circa 14 milioane de lei, bani care pot fi utilizați pentru implementarea proiectelor locale.

Solicitată telefonic, Elena Bacalu, președinta Comisiei Protecție Socială, Sănătate și Familie a Parlamentului, ne-a comunicat că aceasta este a doua modificare la Legea finanțelor publice locale prin care se modifică formula de alocare a banilor către APL de nivelul I.

„În anul 2018 am fost una dintre inițiatoarele modificării cuantumului din impozitul plătit de persoanele fizice ce urmează să revină primăriilor. Modificarea de la 20% la 35% pentru municipii, a adus bugetului municipiului Cahul 11 milioane de lei venituri adăugătoare. Dacă această lege va fi votată, dar eu și colegii din raioane vom lupta pentru acesta, adăugător în bugetul municipiului Cahul ar urma să ajungă chiar în 2020 încă circa 14 – 15 milioane de lei, ceea ce reprezintă încă o stradă și jumătate cum este Stefan cel Mare reparată capital” ne-a declarat Elena Bacalu.

La aceiași ședință, deputații au votat un proiect de alternativă pentru modificarea Legii privind finanțele publice locale.

Acesta prevede că defalcările în bugetele locale de la impozitul pe venit al persoanelor fizice să se efectueze conform locului de domiciliu al acestora.

O altă prevedere rezidă în atribuirea a 50 la sută din veniturile colectate din impozitul pe venit al persoanelor juridice în calitate de defalcări pentru bugetele locale.

Cele două proiecte au fost comasate având în vedere că ambele vizează modificarea și/sau completarea mai multor acte din aceeași lege. Scopul proiectelor este fortificarea autonomiei financiare a autorităților publice locale prin creșterea veniturilor în bugetele acestora.

Sperăm că v-a plăcut știrea! Ziuadeazi.md este singura sursă independentă de știri din Cahul care încearcă zilnic să vă informeze despre ceea ce se întâmplă aici, la Cahul. Susține echipa ziuadeazi.md. Contribuția voastră lunara ne-ar ajuta să ne extindem și să oferim conținut informativ de calitate din și despre Cahul. Vă mulțumim!.