Republica Moldova va primi un suport de finanțare în valoare de 60 de milioane de euro drept împrumut și 40 de milioane de euro grant pentru modernizarea sistemului energetic.

În acest sens, joi au fost semnate trei acorduri de investiție între Guvernul Republicii Moldova, Banca Europeana pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții, Banca Mondială și Uniunia Europeană. 

Banii vor fi cheltuiți pentru construcția unei linii electrice de interconectare între sudul Moldovei și Chișinău. O altă parte din sumă va merge spre construcția stației de electricitate de la Vulcănești.

„Este un proiect importatnt pentru reducerea dependenței energetice a Republicii Moldova și asigurarea securității energetice a țării. Cu siguranță este un proiect strategic pentru țara noastră. Mulțumim foarte mult partenerilor noștri de dezvoltare pentru susținerea lor. Componentele investiționale din împrumut vor fi recreditate de către ÎS Moldelectrica, prin intermediul Ministerului Finanțelor. Vom urmări și ne vom asigura că construcția se desfășoară la timp și că banii sunt folosiți eficient”, a menționat în cadrul evenimentului de semnare a acordurilor, ministra Finanțelor, Natalia Gavrilița.

Reprezentanții BERD, BEI, BM au menționat că proiectul este doar un start, așa cum urmează și alte proiecte de finanțare sistemului energetic din Republica Moldova ce vor contribui la asigurarea securității energetice, micșorarea tarifelor și creșterea competivității țării la nivel mondial, transmite agora.md


Sperăm că v-a plăcut știrea Ziuadeazi.md este singura sursă independentă de știri din Cahul care încearcă zilnic să vă informeze despre ceea ce se întâmplă aici, la Cahul. Susține echipa ziuadeazi.mdContribuția voastră lunara ne-ar ajuta să ne extindem și să oferim conținut informativ de calitate din și despre Cahul. Vă mulțumim!.