Situație alarmantă în cazul produselor de origine vegetală privind conținutul exagerat de nitrați.

Produsele aflate în comerț și care au depășită limita admisă sunt nectarinele, ceapa, pepenele verde, pepenele galben și strugurii, informează Centrul Național pentru Protecția Consumatorilor-CNPIEC.
ANSA, într-un comunicat pe pagina oficială, a anunțat că în iulie 2019 au fost prelevate 272 de probe pentru investigarea conținutului de nitrați în fructe și legume proaspete. În pofida celor planificate de către autoritatea abilitată, situația în piețe este catastrofală, informează
agrobiznes.md


La realizarea unor măsurări cu nitratometrul de către Centrul Național pentru Protecția Consumatorilor, au fost depistate cantități peste normă de nitrați. Nitrații pot avea următoarele efecte asupra organismului:
Efecte pe termen scurt (acute):

  • Methemoglobinemia acută infantilă, afecţiune cunoscută şi sub denumirea de intoxicaţie acută cu nitraţi sau boala albastră a nou-născutului, reprezintă prima consecinţă a consumului de substanţe azotoase de către copii 0-1 an.
  • La cazurile severe, netratate pot apare leziuni cerebrale şi chiar deces prin sufocare datorită lipsei oxigenului (moarte albastră prin asfixie).
  • Simptomele methemoglobinemiei includ iritabilitatea, lipsa energiei, cefalee, ameţeli, vărsături, diaree, dispnee şi o coloraţie albastru-gri sau violet deschis mai ales la nivelul feței (jurul buzelor, nasului), apoi a extremităților (unghii, vârful degetelor) și a mucoaselor.


Efecte pe termen lung (cronice):
  • Intoxicația cronică cu nitrați.
  • Formarea de nitrosamine cancerigene.

Conţinuturile de nitraţi variază în funcţie de organul plantei. Astfel, cele mai mari cantităţi se regăsesc în peţiol şi frunze iar cele mai mici în fructe şi seminţe. Plantele consumate integral (rădăcină, tulpină, frunze) aduc un aport mai mare de nitrați decât speciile ale căror părți comestibile sunt reprezentate de fructe. S‑a constatat că, produsele vegetale obţinute prin cultivarea în sere şi solarii acumulează cantităţi mai ridicate de nitraţi.


Sperăm că v-a plăcut știrea Ziuadeazi.md este singura sursă independentă de știri din Cahul care încearcă zilnic să vă informeze despre ceea ce se întâmplă aici, la Cahul. Susține echipa ziuadeazi.mdContribuția voastră lunara ne-ar ajuta să ne extindem și să oferim conținut informativ de calitate din și despre Cahul. Vă mulțumim!.