Publică un anunț
piatasud.md

SMURD 2 pentru Cahul: Cea mai performantă pistă de aterizare și o autospecială

SMURD 2 pentru Cahul: Cea mai performantă pistă de aterizare și o autospecială

​​​​​​​Proiectul transfrontalier SMURD 2, valoarea căruia este de 10 milioane de euro, va fi implementat în Republica Moldova în perioada 2019-2022.

Contractul de grant pentru finanţarea de către Comisia Europeană a proiectului derulat de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă din Republica Moldova, în parteneriat cu instituţii de profil din România, a fost semnat, pe 27 iunie, la Bucureşti, transmite TVR Moldova.

Potrivit unui comunicat de presă al IGSU, proiectul prevede reconstrucţia şi operaţionalizarea a două puncte de operare SMURD în raioanele Ungheni şi Cantemir, precum şi construcţia a patru platforme de aterizare-decolare pentru elicopterele SMURD în preajma a patru spitale din Republica Moldova: Chişinău, Bălţi şi Cahul.

Solicitat Telefonic, Oleg Creciun, directorul IMSP Spitalul Raional Cahul, ne-a declarat că pentru mun. Cahul acest proiect va prevedea construcția pistei de aterizare pentru elicopterele SMURD, în nemijlocita apropiere de Spital, ceea ce va permite transportarea directă a pacienților din UPU spre elicopter fără a utiliza ambulanța.

„Pista care va fi construită la Cahul va permite solicitarea intervenției elicopterului SMURD în regim 24/24, nu doar în timpul zilei, cum este la moment. La Cahul va fi construită cea mai performantă pistă de aterizare, iar amplasarea ei în nemijlocita apropiere de spital reprezintă un beneficiu enorm” ne-a declarat Oleg Creciun.

Totodată, directorul Spitalului raional Cahul ne-a comunicat că terenul destinat pistei pentru elicopter a fost transmis IGSU aproximativ un an în urmă, ceea ce va accelera implementarea proiectului.

Aproximativ paisprezece autospeciale dotate cu echipament medical performant vor fi achiziţionate pentru acordarea primului ajutor calificat şi transportarea pacienţilor la spital, dar şi pentru efectuarea lucrărilor de descarcerare şi salvare. Totodată, este planificată îmbunătăţirea cadrului juridic privind desfăşurarea intervenţiilor transfrontaliere.

Faza a doua a proiectului din cadrul Programului Operaţional Comun al Uniunii Europene va consolida cooperarea bilaterală a serviciilor de urgenţă din Republica Moldova şi România, asigurând o reacţionare promptă la intervenţiile transfrontaliere în caz de urgenţe medicale.

Proiectul SMURD 2 este finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi va fi implementat în următoarele 36 luni.

Articole similare