Pe 8 septembrie 2019 la Cahul a fost lansat Serviciul Mobil de Reanimare și Descarcerare SUD.

La ceremonia solemnă a participat Viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne Andrei Năstase, Excelența sa Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, Secretarul de Stat al României Raed Arafat, dar și alți reprezentanți ai autorităților din România și țara noastă.  

Viceprim-ministru,  ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase a spus “ Ce poate fi mai concret decât un proiect precum SMURD SUD, care va deservi trei raioane din sudul Republicii Moldova - Cahul, Cantemir și Taraclia, urmând a contribui nemijlocit la creșterea nivelului de eficiență și reducere a timpilor de reacție, prin implementarea unei abordări integrate a situațiilor de urgență în spiritul unii cooperări interinstituționale loiale și eficiente.”


Ministru al  Afacerilor  interne a ținut să sublinieze că dimensiunea de sud a proiectului SMURD reprezintă doar un pas în strategia MAI de a optimiza sistemul de reacție la situații de urgență.

În discursul său Secretarul de stat al României, doctorul Raed Arafat a felicitat autoritățile, dar și salvatorii și pompierii cu această frumoasă realizare, subliniind că experiența Republicii Moldova este un exemplu demn de urmat.

„Ce este mai frumos decât să existe o colaborarea pentru a salva vieți. Nu există ceva mai frumos și mai onorant decât acest lucru. Sunt foarte multe domenii în care România și Republica Moldova colaborează, dar acest domeniu care implică pompierii, implică partea medicală și vine direct de a asigura operațiuni de salvare destinat populației, cred că este un proiect care fiecare cetățean îl simte, și sper că niciodată să nu aibă nevoie de el” a declarat  Raed Arafat, secretarul de stat al ministerului de interne de la București

Totodată, domnul Arafat a menționat că proiectul SMURD a început câțiva ani în urmă prin dotarea cu autospeciale și instruirea personalului de intervenții. Acum, proiectul este orientat pentru a deservi un arial mai mare.

„Acest proiect va merge mai departe și se va întări încă. Vorbim de colaborarea transfrontalieră în intervenție. Vorbim de continuarea colaborării cu sprijinul aerian cu elicopterele SMURD de la Iași și Galați. Vorbim de extinderea structurii SMURD-ului și vorbim în mod deosebit despre proiectul care urmează lansat în curând – proiectul SMURD 2 care este destinat numai părții spitalicești și urmează renovarea și dezvoltarea unităților de primiri urgență din țară” a punctat Raed Arafat.

Ambasadorul României, E.S. Daniel Ioniță a menționat în discursul său: „Este o zi istorică, când un vis de-al nostru devine realitate. Este un proiect care vine în interesul cetățenilor, este un proiect care se derulează cu susținerea Uniunii Europene. Este un proiect care în România a făcut istorie. SMURD România este o marcă înregistrată a succesului și responsabilității. Sunt convins că acest proiect SMURD vine să completeze de o manieră fericita toate proiectele care România le-a derulat și le va derula în folosul cetățenilor în Republica Moldova și în favoarea parcursului european al Republicii Moldova”.


Șeful IGSU, general –maior Mihail Harabagiu a declarat că salvatorii și pompierii vor fi la datorie pentru acordarea asistenței calificate în zona de sud a țării prin implementarea cu succes a Serviciului Mobil de Reanimare și Descarcerare la Cahul.

„Împreună suntem mult mai puternici pentru ca alții să trăiască.  Pentru acei care urmează să implementeze acest proiect, astăzi începe o munca zi de zi pentru  ca să modelăm și să furnizăm societății un model de urgență performant, inspirat de la colegii noștri din România – SMURD” a declarat Oleg Creciun, Directorul IMSP Spitalul Raional Cahul.

După lansarea evenimentului oficialii au vizitat Unitatea de Primire Urgentă din cadrul Spitalului municipiului Cahul, dar și Dispeceratul Integrat pentru Situații Excepționale din cadrul Direcției Regionale Situații Excepționale Cahul.

În cadrul vizitei au fost stabilite sarcini de cooperare a serviciilor de urgență pentru reacționarea operativă și eficientă în interesul cetățenilor Republicii Moldova din zona de SUD a țării. Potrivi IGSU, de la lansarea SMURD-ului în Republica Moldova au fost efectuate peste 13000 de intervenții terestre pe teritoriului țării noastre și 57 de intervenții aero-medicale.

La moment, Serviciul Mobil de Reanimare și Descarcerare acordă asistență calificată în zona de nord, dar și sud. Conform informației IGSU, Serviciul Mobil de Reanimare și Descarcerare Nord și-a  început activitatea din toamna anului 2014, iar începând din acest an  cetățenii din nordul țării au  beneficiat de asistență calificată urgentă la standarde europene.

Sperăm că v-a plăcut știrea. Ziuadeazi.md este singura sursă independentă de știri din Cahul care încearcă zilnic să vă informeze despre ceea ce se întâmplă aici, la Cahul. Susține echipa ziuadeazi.md!Contribuția voastră lunara ne-ar ajuta să ne extindem și să oferim conținut informativ de calitate din și despre Cahul. Vă mulțumim!.